* FOLLOWERS *

06 August 2014

Anugerah Terindah

Assalamualaikum & Salam Lebaran... 

Tak terlambat rasanya nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri...Maaf Zahir Batin.. Raya kali ni tiada yang lebih happy apabila tengok si kecikku bermain riang, walaupun kadang kala dia suka berebut barang orang dan merengek-rengek..bagiku itu perkara biasa bagi budak kecik sebesar Arissa yang masih dalam proses nak membesar... Hatiku gembira tak terkata kerana sepanjang bercuti seminggu sempena Hari Raya ni Arissa dah mula minum susu guna botol..Alhamdulillah, berkat kesabaranku Allah makbul jua doaku.. yang penting usaha tanpa kenal erti jemu.. Menyusu ni hak anak jadi mama tidak menggunakan cara/petua orang seperti letak asam jawa, kopi dan sebagainya..Sebab mama yakin yang satu hari nanti Arissa akan berhenti menyusu sendiri.. Walaupun Arissa masih menyusu tapi tidak lah sekerap dahulu.. Dalam hatiku, sedih..sayu.. tapi apakan daya demi si kecik di dalam perutku ni..Sedar tak sedar dah menjangkau 6 bulan..Cepat masa berlalu.. Arissa seolah-olah paham yang dia akan jadi kakak satu hari nanti. sudah terserlah sifat penyayang dalam dirinya.. Mama doakan semoga anak-anak mama sentiasa sihat walafiat dan sentiasa berada di dalam rahmat dan lindungan Allah... Dan mama juga berharap agar diberi peluang sekali lagi untuk menyusu bakal adik Arissa sehingga umur 2 tahun..InshaAllah..

Semalam mama ajak papa pergi skodeng adik Arissa.. Subhanallah indah sungguh ciptaan Allah... Macam tak percaya ni kali ke 2 perut rasa berombak, ada insan lain dalam perutku yg ku bawa ke sana ke sini.. Alhamdulillah..syukur ya Allah atas rezeki dan nikmatmu ini.. sesungguhnya aku sangat2 bersyukur.. Dari semalam sesudah kuar dari blik doktor, aku rsa nak sengih jer sampai telinga..tapi aku cuba cover jugak.. tetap tak boleh..masih rasa nak senyum memanjang..sampai ada akak kat kerusi menunggu pun hairan tengok aku sengih jer.. Semoga anak mama sihat hendakNya, ckup sifat dan sempurna, menjadi anak yang taat pada perintah Allah dan soleh. Mama doakan agar kandungan kali ni tiada masalah,tiada gangguan sihir/hasad dengki, dan Allah izinkan mama untuk melahirkan adik secara normal dan sihat.. 

Baru2 ni aku diuji dengan sakit pada malam raya sehinggalah hari kedua raya... Sakit yang Allah saja taw mcamana rsanya sehingga nak baring , nak duduk semua tak boleh... aku hanya boleh dok keadaan bersujud..tu pun masih sakit at least boleh tahan sakit lagi..sakit ni sungguh pelik kurasa.. lain dari yang lain...selesai takbir dilaungkan di masjid-masjid sakit mula datang.. pedih ulu hati sehingga sesak nafas beserta dengan sakit perut menucuk-nucuk.perut kembung seperti tong drum.. jasa suami dan ibu mertuaku maa yang tak dapatku nak balas..ditengah2 malam tido maa terganggu disebabkan  maa urutku agar reda sikit kesakitan.. tapi angin langsung tak kuar sedangkan aku rsa perutku macam nak meletup dah..maa pun pelik knapa..sedangkan kalau mengurut orang mesti akan kuar jugak angin tu at least sikit..semalaman aku tak dapat tido..suami ajak pegi hospital tapi aku tak nak sebab aku tak nak susahkan orang dan paling penting aku tak nak spoilkan mood raya orang2 lain... entah laahh... petang raya tu kitorang ada singgah kat pantai..kalo tak salah nama pantai tu teluk ketapang.. masa kat situ aku dah niat, Ya Allah jika penyakit ni datang dengan cara tak baik(sihir) ku mohon agar penyakit ni ditinggalkan bersama-sama arus ombak.. seharian aku tahan kesakitan ..ku gagahi jua pergi beraya rumah sedara suami.. Alhamdulillah berkat doa Allah makbulkan jua, malam tu sakit tu dah beransur pergi.. hari raya kdua masih tinggal sisa-sisa jer... petang tu aku dah mula sihat seperti sediakala..

Rayaku tahun ni agak suram, maybe sebab berjauhan dengan family.. lagi plak hatiku agak sensitif sekarang ni..maybe sebab aku pregnant ke or memang aku sensitif orangnya..banyak benda yang aku tak sepatutnya terasa tapi aku terasa.tu kata2 husbandku.. aku akui maybe ada jgak bnda yg aku terlalu amik port sedangkan aku tak perlu pun amik serius.. hopefully lepas ni aku boleh la jadi seperti suamiku, langsung tak hirau apa orang nak kata.. asalkan kita sedar sape kita.. benda yang tak de kena mengena boleh ignore..dan benda yg kecik pnya hal kita boleh masuk telinga kanan & keluar telinga kiri.. cumanya aku hrap sangat orang-orang disekelilingku tidak lah menegur benda yang tak sepatutnya, tak perlu la nak amik taw hal aku, tak perlu juga mencanang cerita-cerita aku sbabnya aku bukanlah retis yang hot.. blog ni tempat aku meluah rasa yg pada dasarnya hanya aku sorang jer boleh baca.. tujuan hanya untuk meredakan segala rasa marah, tidak puas hati dan seangkatan dengannya... akhir kata, yang buruk datang dari aku sendiri dan yang baik datang dari Allah s.w.t. 





sayang mama, Arissa Safiya...


kesayanganku... love both of u.. 


03 July 2014

Berpantang secara moden lebih selamat dan unik

Kenapa memilih Shaklee sebagai Set Berpantang anda?






*Kerana..Shaklee ni SELAMAT dan UNIK jika nak di bandingkan dengan set berpantang atau set bersalin lain yang berlambak di pasaran sekarang

*SELAMAT kerana vitamin Shaklee boleh diambil oleh ibu yang baru melahirkan bayi seawal sejurus selepas melahirkan bayi.

*SELAMAT kerana vitamin Shaklee boleh dimakan oleh ibu yang bayi disahkan ada masalah jaundis/sakit kuning.

*SELAMAT kerana ibu yang melahirkan bayi secara normal atau pembedahan boleh makan vitamin Shaklee ini.

*UNIK kerana gabungan vitamin yang ada dalam set bersalin atau set berpantang Shaklee ini membuatkan ibu lebih cergas, lebih bertenaga, lebih anggun dan cantik.

*UNIK kerana luka ibu akan lebih cepat sembuh.

*UNIK kerana susu ibu meriah dengan adanya ESP dalam set ini.



KLIK UNTUK ORDER SET BERPANTANG

Rahsia kuat bertenaga walaupun berpuasa





Set Mighty 3 Gem juga SESUAI UTK SESIAPA SAHAJA yg ingin mengekalkan tahap kecergasan semasa sedang berpuasa.


ESP (perisa natural vanilla) : – Membekalkan tenaga & memberikan rasa kenyang yang lebih lama. Menyediakan tenaga yg berkekalan dan membantu menahan rasa lapar menerusi bekalan sumber tenaga yg konsisten.

MEALSHAKE (perisa french vanilla) : ‘Easy-On-the-Go Meal’ kerana penyediaannya yang begitu mudah, dan kandungannya yang lengkap membekalkan nutrient keperluan harian. Membekalkan sekurang-kurangnya 35% (atau lebih) Nilai Harian (Daily Value) bagi 19 vitamin dan mineral penting yang diperlukan oleh tubuh. Sumber yang kaya dengan kalsium, fibre dan protein.

PERFORMANCE DRINK (perisa natural orange): – Ia mengandungi formula karbohidrat unik Shaklee iaitu opticarb yang membekalkan tenaga serta merta. Opticarb ialah rangkaian karbohidrat yang memberikan kita tenaga berterusan tanpa menganggu kestabilan gula dalam darah. Membantu mengelakkan rasa dehydrate akibat kurang minum air ketika sedang berpuasa. Terbukti secara klinikal mampu menyokong tahap hidrasi berbanding air.

PM/Whatsapp 017-4045096 untuk sebarang pertanyaan lanjut..


KINI LEBIH MUDAH UNTUK MEMBUAT PEMBELIAN... ANDA HANYA PERLU KLIK LINK DI BAWAH UNTUK MEMBUAT PEMBELIAN !!!


KLIK UNTUK ORDER

01 July 2014

Maafkan orang hati kita akan lebih tenang.....

Assalamualaikum & Salam Ramadan buat semua yang beragama Islam..

Bismillahhirrahmannirrahim....

Fuhhh tajuk post kali ni ... Tepuk dahi jap... Sedar tak sedar hari ni dah hari ke2 kita berpuasa. Semoga tahun ini diberi keizinan dan kekuatan oleh Allah s.w.t untuk berpuasa penuh sebulan..In sya Allah..

Seperti biasa blog ni adalah tempat untuk si empunya diri meluah rasa... huhuhuh... Kepada yang tak suka boleh pergi main jauh2.. sudah masuk hari ke4 hati ini telah dilukai..chewaahh... tapi serius memang menusuk kalbu... Ambik masa jugak untuk memaafkan org yang melukakan hati ini.. Tak tahu lah kenapa nak terasa sangat... Sensitif...

Legaa hati bila dapat block org berkenaan di facebook. Kenapalah ada orang macam tuh dalam family yang bagi aku adalah family yang sangat sangat baik, kuat hubungan persaudaraan yakni rapat, akrab dan seangkatan dengannya.

Hati aku tersentap, lidah aku terkelu bila aku dimalukan sebegitu depan orang.'orang' tu bukanlah orang lain tapi orang yang penting dalam family itu. tak perlu la aku mention siapa... Prinsip aku senang je, sape2 tak suka, rse annoying,menyampah dan sebagainya boleh laaa unfriend facebook aku tuh. tak pun block jela aku... aku tak hadap pun semua nih... aku akan ingt kata2 orang tuh.. rasa aku tak pernah aku post negatif kat fb aku tuh. setakat luahan rasa suka duka, share pic tu semua untuk aku kongsi dgn family aku yang jauh. family aku bukan macam family kau yang sejam dua kau dah boleh sampai dan jumpa... 

Ayat yang paling aku rasa menyampah bila kau kata macam ni,

"Fiza, kat facebook kita tak payah laa post negatif, sebab nanti bila org yang negatif kat kita akan doakan perkara negatif untuk kita. kita patut post yang positif jer..macam *** suka post pasal positif jer..cuma sekarang je jarang post sebab sibuk dengan anak. tak ade masa untuk sendiri"

Aku blh terima nasihat ko tuh cumanya bila masa aku post negatif?? bila masa aku maki hamun org, kata kat orang??? ko cakap mmg bagus.. ni baru aku nak kta kat kau.. semoga lepas ni dalam setiap kata2 kau tak perlu la mention sibuk dgn anak, tak de masa sndiri sebab urus anak, semua alasan anak.. tau tak anak tuh rezeki ??? anak tu amanah Allah... kenapa kau nak merungut macam tuh?? ni bukan kali pertama kau kte mcam tuh ,berkali2 dah..

habis bab facebook, kau masih xpuas hati bahan aku kan... pesanan aku tak perlu la kau nak sibuk2 hal rumah tangga aku, kerjaya aku...tak perlu la ko nak promote aku jadi cikgu tadika... aku tahu cikgu tadika tu kerja yg mulia... tapi apa motif kau ckap macam tu depan org-org yang aku sayang. kau saje nak jatuhkan air muka aku... aku taw kau hebat..kau jutawan... kau solehah kan... aku tak delah bercita-cita tinggi nak jadi jutawan, kaya raya, cukup dgn apa yang ada... tak perlu ko risau tentang kehidupan aku..setiap kali jumpa aku soalan kau mesti samakan.. "sampai bila fza nak hidup ditakuk yg sama".. Aku percaya pada rezeki dan takdir Allah... 

lagi kau tak habis nak sakitkan hati aku. kau takutkan aku dengan kata2 kau.. "Fiza tak baca ker banyak kt internet tulis pasal risiko bersalin after czer kalau tak jarakkan 3tahun dengan 1st pregnancy?? rahim boleh pecah tau... bla..bla...bla "
arghhh.. lantak kau laa...rezeki Allah bagi sape aku nak tolak dan menidakkannya... Bagi aku anak tu rezeki, amanah Allah..aku akan jaga sebaik2nya,didik sampai jadi hamba Allah yang solehah. kalau kau dah tak nak anak tak payah laaa nak kata mcam2..lagi2 pada orang yang inginkan anak tapi belum diberi rezeki..

kau menyindir aku lagi kau cakap macam aku ni tak pernah bersujud sebab tu anak aku songsang... kau dengan riak bgi tau yang kau selalu buat solat tahajud, solat hajat... sebab tu anak kau boleh lahir normal kan?? kau ingat aku minta ker nak bersalin czer.. ko ingt tiap malam aku doa nak czer??? siapa aku nak tentukan semua tuh? andai satu masa nanti kau ditakdirkan pregnant lgi dan kau terpaksa bersalin czer, kau akan rasa apa yg aku dan kawan2 lain yg czer ni rasa... semua ni dugaan/ujian Allah untuk aku.. aku dah redha dengan apa yg berlaku.. ko tak perlu nak mengungkit2 lagi sbab aku dah REDHA...   

arghhh dah laa..malas nak ingt balik kata2 kau yang menyakitkan hati..banyak lagi kata2 kau tuhh..ni bukanlah kali pertama tapi sudah keberapa kali entah lah... di bulan yang mulia ni aku maafkan semua kata2 kau pada aku dan family aku.. aku tak taw rasa hormat aku untuk kau masih ada ataupun tak.. doa aku semoga kau dapat apa yang kau impikan.. 


**** Tenang sikit hati ni ****
Astagfirullahhala'zim...Allahuakbar...