* FOLLOWERS *

17 August 2016

Temuduga F41 @ 2016

Assalamualaikum & Salam Sejahtera semua,

Fuhh lama sungguh tak update blog ni.. Dah berhabuk dan bersawang bagai dah. Hampir setahun jugak la. Malas rasa nak berblog sekarang ni. Kalau habis teruk tak tahan perasaan blog la akan jadi tempat luahan. Tapi dah la aku tak berblog ni means aku masih dapat kawal tekanan dan emosi. Masih stabil.. Cewahhh..  

Hari ni saja nak share pasal pengalaman interview jawatan F41. Setelah 3 tahun berlalu baru ada interview. Korang bayangkan skim aku ni nak kena tunggu 3 tahun untuk dipanggil exam dan interview. Memang jangka masa yang sangat lama bagi aku. Last interview tahun 2013. Kali ni aku kena pada bulan puasa dan hari yang mulia iaitu hari Jumaat. Jadi aku doa kuat2 agar adalah rezeki aku untuk kali ni. Ok aku just list down soalan2 yang panel tanya untuk rujukan aku sendiri utk next interview dan semua yang membaca blog ni..Hahaha macam ada pembaca.. Tapi aku yakin ada yang baca sebab aku kan retis banyak stalker... Hahaha

Soalan-soalan panel :

1. Sila perkenalkan diri. Latar belakang keluarga, pendidikan dll. 
    Blablabla aku cerita. Tapi tak sempat pun aku habis cerita semua pengalaman aku masa di PDRM. Padahal kat sana banyak sangat yang aku belajar.
2. Masa panel cut tu aku tengah bercakap pasal FYP yang aku dapat projek FYP terbaik masa kat        UiTM dulu.So panel kata menarik.. Projek apa yang awak buat ni?? Aku pn cerita la tajuk projek dan objektif projek. Tak sempat nak cerita guna tools apa, language apa bagai tu trus panel cut lagi.. huhu
3. Sekarang awak buat apa? aku pn cakap saya sebagai pentadbir HRMIS kementerian. Terus panel cakap, saya kesian dengan pegawai yang macam di tempat awak, HRMIS sistem dah siap jadi kenapa perlu ada skim f kat situ. Tak perlu pun. Jadi aku xsemena-mena jawab. Saya sokong dengan Dato yang xsepatutnya skim f ditempatkan di Unit HRMIS. Bagi saya teknikal hanya setup aliran kerja. Tu pun skim lain pejam mata je boleh buat.
4. Then aku cerita yang aku dulu bangunkan sistem masa di PDRM. Blabla.... Panel2 tanya pasal proses bangunkan sistem. Aku cerita pasal SDLC step by step.Tapi xsempat habis jugak kena cut dgna soalan lain.
5. Panel2 tanya ikut ke step2 ni masa bangunkan sistem. Aku dgn jujur cakap kalo sistem tu diarahkan untuk siapkan dlm masa seminggu or 2 minggu memang as a team kitorang terus bangunkan sistem setelah dapat segala user requirement dari pengguna. Kalo masa yang bos bgi tu lama memang akan ikut step SDLC tu. Tu memang apa yg dah aku lalui kt PDRM. Panel2 tu tanya plak keberkesanan sistem kalo buat camtu.aku pn goreng blablabla lgi..
6. Siapa yang tetap kan kos untuk setiap projek? Kalau ada jawatankuasa sebutharga kenapa kos boleh dikurangkan/ditambah? Setiap jawapan ko akan saling berkait dengan soalan seterusnya.
7. Panel tanya aku antara PDRM dengan KeTTHA mana yang puan suka dan kenapa? Aku jujur suka PDRM sebab aku team sistem dan byk benda lain yg aku kena buat. Banyak la belajar kat sana. Kali ke berapa interview utk post ni?
8. Berapa kali perhimpunan bulanan yang KeTTHA dah adakan dalam setahun? aku jawab sekali. Terus dia tnya awak tahu tak berapa kali kena buat perhimpunan bulanan kalau ikut KSN? setiap bulan aku jawab. Panel pun blablabla....
9. Siapa pihak berkuasa melantik?
10. Sudah bersedia ke untuk jadi F41. Nak jadi penyelia ni. 

Sedar tak sedar lebih kurang 25 minit kena soal.aku rasa soalan tu macam peluru. Sekejap je rasa dalam bilik tu. Tup tup panel kata ok terima kasih puan itu saja. Sebelum aku nak keluar bilik kt pintu dah baru panel tanya raya ni balik kedah ke terengganu? masa aku aku spontan jawab kedah padahal turn raya di terengganu. pahtu panel tanya kenapa tak raya kt terengganu.aku slamber jawab ikut turn dato...haahaha Lepas kuar dari bilik interview tu mula macam2 aku pikir. Dapat ke tak ni. Panel langsung xbuka folder aku. Tak tengok pun sijil2 aku yang tebal tuh. Resume pun tengok2 gitu je. memang sepanjang interview dia tengok je mata aku ni. Tak kalih ke lain. cuma panel ke 2 je ada tengok sesuatu kt screen depan dia. 

Alhamdulillah result dah keluar... Aku bersyukur walaupun aku bukan diantara 61 orang yang berjaya dapat tapi aku dapat sebagai calon simpanan. Walaupun sebagai calon simpanan aku tetap bersyukur dan aku sntiasa berdoa agar aku akan dipanggil untuk lantikan tetap sebelum expired calon simpanan aku ni. Sekarang SPA dah buat hanya setahun sahaja calon simpanan. Kalo sampai setahun tak dipanggil,so kena pegi exam dan interview smula. Harap2 ada la rezeki aku dan anak2 serta suami. Aku percaya pada rezeki Allah...Tak de la runsing sangat.Cuma plan aku lepas ni try lagi PTD, kastam, dll.Jangan pernah putus asa. Panjang plak yer.. Semoga bermanfaat untuk semua yang akan hadir ke next interview.. 

GOOD LUCK !!!














27 August 2015

Temuduga Program Pertukaran Belia Malaysia - Korea Tahun 2015

Assalamualaikum & Salam Sejahtera semua..

Lama sungguh tak bersiaran... Sebenarnya banyak benda nak tulis tapi masa tu tak ada.. Kalau luah kat blog ni hilang la segala resah dan keserabutan yang ada... Ok back to the topic. Actually masa iklan ni keluar di website JPA, baca tajuk tu macam syokk jaaa... Why not try kan.. Bukan senang nak ke Korea free kan... hehehe kemudian aku pun proceed laa isi borang dan hantar borang untuk pengesahan ketua jabatan.. Berdoa jugak supaya SUB luluskan borang dan hantar ke JPA. Sebulan lepas tu keluar la result untuk temuduga..Dan tak sangka aku dapat panggilan temuduga. Ok aku set mind untuk cuba...mana tahu rezeki kan dapat la pegi korea free... heheeheh Diantara soalan-soalan yang ditanya aku list kat bawah yer... 

1. Perkenalkan diri (nama, tempat kerja) dan kenapa anda nak ke Korea? pahtu aku pun cakap nak ke Korea sebab nak tgk budaya masyarakat korea tu sendiri.. kaitkan la sikit tentang sikap positif org korea nih.. blablabla...

2. Apa yang anda nak bawa balik kebaikan dari Korea untuk dipraktikkan di Malaysia? yang ni aku cakap pasal populasi penduduk vs bil penjawat awam. aku compare antara korea dan malaysia.. haha ikut suka aku ja.

3. apa program belia di Malaysia yang awak nak perkenalkan kepada Korea? yang ni aku merepek pasal program fit malaysia laa bagai.aktiviti kemasyarakatan la bagai.... aku tak prepare sangat pasal ni.. huhu

4. Please tell me about Malaysia. Why, i should go to Malaysia? yang ni kena cerita apa yang menarik tentang Malaysia. kononnya panel tu orang korea la.. Tak kira la dari segi budaya ke, makanan ke, tempat menarik ke.. kena cerita sampai panel puas hati.. dia akan interrupt jugak semasa kita tengah bercakap..

5. kemudian, panel akan tanya apa kelebihan awak. boleh menyanyi? menari? bermain alat musik? masa ni memang ko kena laa tunjuk bakat ko.. kena la menyanyi dan menari... panel kata nanti kt korea akan ada malam kebudayaan. masa tu kena buat persembahan lebih kurang 2 jam camtu kt pulau nami..wahhh bestnyaaa pulau nami...berkelip2 dah mata aku masa tuh.. katanya diorang nak orang yang sporting, xde malu2. sebabnya masa nak blatih tu terhad sbab aktiviti pack sangat kat sana... so kena pandai2 sendiri..bawa nama malaysia so kena laa buat elok2 katanya..

6. Pernah ke luar negara? negara mana dan pergi sendiri atau ditaja? aku cakap penah pegi ke indonesia, singapore dan thailand..panel tanya tak kena blacklist sebab ptptn ke? aku cakap tak dan snyum jer..   

7. Ada penyakit kronik? kronik tu maksud dia nak kena makan ubat setiap 3/4 jam sekali.. Tahan ke dengan salji? konon masa ke korea nanti masa tu tengah peralihan musim. dari luruh nak ke salji... wahh bestnya la kan kalo dapat main salji.aku cakap aku tak penah jumpa salji then panel suh pegi i-city..hahaahha okk fine...

8. Lastly, panel tu kata Goodluck. kalo ada rezeki kita semua akan ke korea. seramai 138 org yang interview..hahah yang ni kelakar.xdenya JPA nk bawa semua ... Actually hanya 15 orang akan pergi ke sana. ha terlupa plak..untuk pengetahuan korang, sijil2 dan salinan buku perkhidmatan tu dibawa ke satu bilik dimana pegawai dalam bilik tu yang akan check dan nilai dari sudut penglibatan dan akademik. panel interview tu langsung tak tengok segala sijil ko.means dia zero tentang ko...


aku tak dak la mengharap sangat lepas interview semalam...kalau dapat tu alhamdulillah rezeki..klo tak boleh cuba lain kali dan jadikan sebagai pengalaman... easy kan... ok itu saja pengalaman yang boleh share... semoga korang berjaya untuk program akan datang.. :)