* FOLLOWERS *

22 May 2013

Pengalaman berpantang untuk ibu bersalin secara pembedahan - czer

Assalamualaikum semua.. 

Camne korang sihat ker? Alhamdulillah Fiza & baby sihat.. Hari ni bosan sangat2 kat opis ni..Tak tau nak buat apa.. Minggu ni dah 3 minggu fiza masuk keje setelah bercuti selama 3 bulan.. Sejujurnya fiza tak de keje langsung since 1st day masuk keje.. Haa heaven kan..so cmne la orang tak nak sangat masuk keje kt PDRM ni.Walhal tak de la busy setiap masa..Ada masa2 dia saja..Lagipun bos kata nak rehat lepas busy dengan PRU13 yang lepas.. So Fiza pn tumpang sekaki rehat.. hehe.. sistem pun semua dah siap..Tinggal maintain sistem sedia ada je.. Mujur la kan kalo tak setiap masa je ada je orang mohon suh bangunkan sistem baru.. Eh melalut plak.. okey meh fiza share cara berpantang selepas bersalin secara czer..

Actually Fiza berpantang secara moden.. Means no jamu no pilis no tunku bagai..Sebab tak tunku tu of cos la sebab czer kan.. Awal2 ni tak leh nak czer lagi..dah byak bulan boleh la kan.. Tapi ada je org buat cumanya fiza tak berani nak amik risiko.. Sepanjang berpantang fiza amik set bersalin shaklee.. Nape fiza pilih Shaklee utk berpantang? salah satu sebab shaklee ni vitamin semulajadi..Lagipun lebih SELAMAT dan UNIK.. alhamdulillah lpas cnsume shaklee ni susu meriah..cukup la utk breastfeed Arissa dan buat stok EBM untuk dia... Terima kasih ya Allah..

Masa berpantang fiza hanya minum 1/3 air dari gelas..sikit sangat tapi boleh kerap kali la... mak kata kalo minum air byak nti rahim kembang.. Air pulak just minum milo panas or suam.. cicah dengan biskut kering.. Kadang kak ana yg jaga fiza masa berpantang ada buatkan lempeng kosong..Bahan lempeng tu tepung gandum, air dan gula sahaja.. disebabkan lapar so makan jugak la..hehe Untuk makan tengahari pulak 3mgu awal makan nasi putih sikit je + ikan haruan masak air(bawang merah,putih,halia,knyit) + sayur sawi.. itu je tiap2 hari.. dah lama sikit mak masak ikan tenggiri bakar or goreng.. kemudian makan ayam... sikit2 makan..bukannya ape kalo makan awal ayam takut gatal plak kat luka kan.. Masa kak ana yg jga fiza dia ada masakkan ikan masak kuning.. xtaw la masak ape tapi sedap ok.. Dah lepas tempoh berpantang baru fza try makan kari, sambal bagai.. Tapi utk first try tu just dlm kuantiti yg sedikit.. kalo xde rse sakit next boleh la lebihkan kuantiti makan.. macam tu la mak suh buat utk tidak memudaratkan kita.. buah pulak fiza just makan oren sunquick.. kebetulan masa tu raya cina byak laa limau mandarin ka tpi mak xkasi makan limau mandarin..hnya oren sunquick ja blh.. smp skrg fza hnya mkn buah tuh..buah lain xtry lgi..hehe

Masa berpantang fiza berurut setiap hari kecuali jumaat dan sabtu sebab kak ana yg jga fiza balik umah msa tuh.. ahad baru dia dtg semula.. fiza tak bertunku sebab nya czer.. amik masa baru blh bertunku bagai..tpi fza ada pakai belt yg mil bagi..best belt tuh rse pnas jer..ada infrared kot.. tpi skrg jarang2 pakai..time rjin pakai la..hehe.. mungkin sebab fiza fully breastfeed baby tu perut cpt turun kot even tak bertunku.. tapi skrg macam buncit balik jer... minum air byak kot..hehe pahtu stokin kaki mmg tak tinggal..pakai setiap hari dan setiap masa.. sebab sejuk..hehe ngada plak yer..itu je laa kot.. ok la dah tak de idea..ngantok pulakk... jumpa next entry plak ..tak taw bila tahun nk update plak..hihi.. bye uolss..


9 comments:

Cik Puan Tqah said...

hohoho.. set pntg aku xbeli pon lg.. ma aku ckp nk beli..so aku tunggu je la..kalau x shaklee jugak la.. mknnn dlm pntg kalau kena gaya sedap wei.. rjn2 la update.. wat ja schedule entry.. cm aku..taip time rajin.. publish time malas..hahhaa

izzah said...

memang seksa kan fiza pantang untuk org czer ni...xper la...bahagian kita dah...xper..next anak kena study betul2 untuk beranak normal plk..=)

fizazbd said...

fiza ko pn czer jgk. .erm org name fza ni memang kene czer anak pertama. anak yg seterurnya xla kan. .esh. . chaiy0k.

Qider said...

saya bersalin secara czer juga.mengurut dan pakai bengkung sebab kalau tak memang takleh jalan..cuma tak bertungku je.makan supp shaklee utk menyusu..

Qider said...

saya bersalin secara czer juga.mengurut dan pakai bengkung sebab kalau tak memang takleh jalan..cuma tak bertungku je.makan supp shaklee utk menyusu..

fyza said...

Mcm stuju je dgn statement tu.. Sy pun ceaser gak.. Em

fyza said...

Mcm stuju je dgn statement tu.. Sy pun ceasr gak.. Emergency.. Mmg seksa czer ni.. Sy tak pakai bengkung pun sbb mcm tak brani je.. Jamu pun takut nk mkn..

Anonymous said...

Sy pon czer gk..bru 9hari berpantang..berurut,bertungku n berbengkung..alhamdulillah stkat ni ok.. Klau x berbengkung bdn cpt msuk angin,jd tkg urut bgtau sebaiknya pkai.petut pon x menggeleber nanti

ummu khayla jual vitamin said...

Wah.. Perkongsian yang sangat menarik. Tq admin.. tips persediaan sebelum bersalin untuk ibu hamil anak pertama.