* FOLLOWERS *

13 December 2012

Baby Kurang Gerak... Bad Review Hospital

Assalamualaikum & Salam Sejahtera semua readers...

Amacam uolls hari ni?? Hari ni Fza dah start keje.. Masih kurang semangat lagi laa...Pe pun terpaksa la pegi jugak.. Minggu ni Fza kna travel Shah Alam - Putrajaya sampai Jumaat ni... Semua ni gara-gara TOT Sistem TAWP la.. Agak stress sebenarnya..Mana tak nya Fza kena drive sendiri ke KDN..Pahtu Parking kt KDN tu dah la macam pe lagi... Jauh..Dah tu nak kena usung beg laptop yang berat tu ke sana... Fuhh mmg menguji ketahanan..hehe... Bayangkan nak bawa perot + beg laptop + handbag.. Memang sementara nk sampai ke kete banyak la tmpat persinggahan Fza..hehe.. Ok la berbalik pada tajuk post kali nih... Kali ni Fza nak share dengan smua pasal baby kurang gerak...Sorry sebab post ni agak pnjang.. Happy reading!!! hehe..

Hari Isnin lpas baby Fza kurang gerak.. Biasa baby akan start gerak pkul 7 ke 7.30 macam tu..Tapi pada hri tu xde plak baby gerak seawal tuh..Kebiasaannya baby sngat aktif..So masa tu Fza just think positif je.. Fza pikir maybe baby tido lagi.. Then tunggu la pkul 9 sebab nak start kira gerakan baby.Actually Fza dh strt kira gerakan baby last week..tu pun dah lewat..Sepatutnya minggu ke 28 dah start kira..Tpi masa tuh nurse yang biasa checkup Fza bercuti so dia xsmpat nak cerita mcamana cara nak kira gerakan baby. Then dekat pkul 10 cmtu ada la satu gerakan yg slow... Sampai pkul 12 baru ada 2 gerakan slow..Fza dah start rasa lain macam.. Kemudian sampai kol 2 masih tiada gerakan seterusnya..Masa tu Fza dah start risau..Lpas Solat Fza pun baca la Surah Yasin.. Dengan harapan baby akan gerak..Fza goncang skit perut tpi still xde pape.. Masa tu mmg Fza dh xblh buat keje la..Sebab rsau ya amat.. Dok lpas tu ada la skit gerakan yg slow..Tapi still xcukup 10 kali gerakan.Nurse ada pesan if xckup 10 kali gerakan sampai kol6 terus ke hospital.. Dalam kol 4.40ptg macam tuh Fza trus drive balik umah dan solat..After solat Fza kol mak bg taw kte baby krang gerak ni mcamana.. Mak suh Fza pegi klinik dlu check macamana.. Pahtu Fza pn siap2 nak ke klinik... Masa tu jgak la Fza rasa nak buang air besar... Perasaan takut tiba2 datang..Mana tak nya Fza ada masalah sembelit masa pregnant ni.. Meleleh jgk la airmata masa tuh..Pedih ya amat.. Tersandar jgak kot smntra nak boleh pegi klnik.. heeee... Dah sampai klinik bgi taw Dr. Ashikin yg baby kurang gerak.. Then Dr. Ashikin  kte kalo baby krg gerak Pn kena pegi hospital jugak sb kat klnik ni xde peralatan utk bt CTG... Ha CTG?? Apakah itu?? Kemudian Dr. Ashikin pn terangkan la..CTG ni mesin yg nak pantau jantung baby...

Mesin CTG

Keadaan Fza lebih kurang mcam ni la masa kena hari tu..


Dr. Ashikin kata try buat scan dlu mcamana.. Alhamdulillah masa scan tu jantung baby still berdegup sperti biasa..Cuma xnmpak baby bgerak pun.. So Dr. Ashikin kta Pn kena pegi hospital jugak..Bkan pe takut apa2 masalah timbul nti.. Kalo guna scan saje result xvalid katanya... Kena jgak bt CTG tu untuk pantau keadaan jantung baby setengah jam Hospital Serdang..Tanpa berlengah Fza pn kol hubby bg taw doc suh pegi hosptial..Then hubby kata tunggu dia sb dia nk balik.. Sian hubby tengah keje kena mntak cuti plak..

Hubby sampai je ktrg trus gerak ke Hospital Serdang..Sampai sana lebih kurang pukul 7.45 pm macam tu... Pegi kaunter pendaftaran tunjuk surat refer dari Dr. Ashikin . Then nurse kat kaunter pn mtk buku merah & ic Fza.Kemudian Fza kna isi satu borang ..borang tu mcam mtak kita sign utk mngaku yg kta sanggup menunggu wad kosong utk bersalin dari 24 jam ke 48 jam kalo xsalah..kurang ingt... Masa tu Fza dah blur..Fza cakap kt nurse, "Nurse, saya bukan nak bersalin lagi.Kena isi jugak ke? " Then nurse pun cakap Pn kena isi if incase nak bersalin or kena bersalin.. Pahtu nurse tu tnya lagi, "Pn ada bawa kain batik ?? Beg?? " Fza trus jawab spontan, "Saya dtg sehelai sepnggang nurse, xbawa apa2 pun" Then nurse tu kte "xpe lain kali dtg hospital bawa eh..siap sedia sume dah..Ok Pn duduk dulu nanti nurse akan panggil nama Pn.." Fza pn angguk je laa pht terus g duduk.. Msa tu kesian plak tgk muka hubby..Hubby nampak letih.. Keje malam kan.Tambah plak hubby xmakan lagi..just mkn meggi je b4 g keje.. Sian hubby.. Fza xmasak pun malam tuh sebabnya ktrg balik keratong sampai pun dah lewat sb jem gilee kt kuala pilah tuh..

Pukul 8.30 pm macam tuh baru la nama Fza dipanggil... Fza pn masuk la..Tiba2 nurse mcam singa je cakap, Nurse : Awak dtg dengan sape? (nada menyombong skit)

Fza : Suami

Nurse: Bagi beg kat suami. (nada menyombong skit)

Fza: ok..Jap eh nurse..Saya cari suami kt luar.



Dah bagi beg kt hubby Fza masuk balik bilik tu.. Phtu nurse pun mula la tnya macam2 soalan... Tanya macam nak marah... Sakit hati jugak la nk menjawabnya.. Sabar je la masa tuh.. Then nurse suh pegi kencing dan lpas tuh pegi duduk kt mana2 katil yg kosong.. Punya la lama tunggu kt katil tuh.. lebih kurang pkul 9lbih ada la 2org Dr. muda dtang kt Fza..Fza dah dpat budget yg drg ni Dr. pelatih..sebab drg bawa buku bagai. Drg tnya macam2 soalan yg sampai 14thun lpas pnya cerita pn tnya.. Letih nak mnjawab... Kemudian salah soang Dr. pelatih tu mtk izin nak check perut..Masa tu fza ingt mmg dia nk check betol la..Rupanya dia nak buat ujian pe tah..masa dia check tu ada la Dr. senior yang tengok & doc pelatih ni kena present...tiba2 ada la dalam 6 7org Dr. pelatih yang datang tengok.. Mak aiihhh ramainyaa... Lpas tu soang2 mintak nk check perut.. Ada yang tekan2 ikut dan dia jer, ada yang ukur ketinggian perut, ada yang just picit2..Adoiiii macam bahan experiment dh nii..Masa ni jiwa meronta.. "Mana Dr. sebenarnya ni..Aku dtg ni ada sebab kot bkan nak jdi bahan experiment korang".. lpas tu ada satu tendangan slow dri baby.. Rasa lega skit..Kemudian datang Dr. yg baru posting sebulan kt situ, dia dtg tny soalan dgan nada yg kerek..Menyampah plak rasa..

Dr. kerek : Pn start kira gerakan baby bila yer??

Fza: Minggu lpas Dr..

Dr. kerek : Pn taw x sepatutnya minggu ke 32 baru Pn boleh start kira.. skrg Pn baru minggu 31.

Fza: Mana saya taw Dr..Nurse tmpat saya checkup yang suh saya kira.Nurse tu ckap sepatutnya mnggu 28 strt kira dh..kira saya ni lambat dah la..

Pahtu Dr. kerek tu gelak2..Siap perli ngn Dr. pelatih yg lain...Macam babun..Aduii sakit hati ya amat masa tuh...Kemudian dia suh Fza pindah ke katil seblah utk scan.. Tapi kna tunggu MO datang sebab dia xreti guna mesin scan tuh.. Eh2 ko Dr. xkan xreti guna kot..Simpan jela sijil Dr. ko tuh..huhhhh...Lebih kurang pukul 10 mcm tuh MO pn datang la..Dia buat scan.. Masa tuh jantung baby still ok.. MO tu check sume ok.. Tiba2 baby tendang tapi Fza xdpt rasa pn... Cuma nmpak gerakan dia kt screen scan tuh.. Then MO tu suh nurse prepare CTG utk Fza..Dr. kte if graph CTG awak xcantik awak kena admit. Tapi buat masa ni xde wad yg kosong.. Lega Fza dngar.xnak la admit..huhu.... Masa nak pasang CTG tuh blah plak nurse tu pasang silap.. Pasang dekat ngan pinggang.. Memang xde la heartbeat baby... Kemudian dtg nurse lain plak dia pakaikan Fza oksigen. Masa tuh dia bcakap ngn nurse yg lain kte graph trun.. Nurse tu suh Fza mengiring ke kanan..xlama pastu dtg plak nurse lain.. " Pn kena dok terlentang xblh mengiring" Fza mengomel dlm hati, Laa plak dah..tadi nurse lain ckp kena mengiring..Sabar je la drg nih.. lebih kurang pkul 10.30 mcm tuh siap la CTG tuh..Pahtu nurse ckap nti apa2 doc bgi taw eh..Fza pn dk baring je la phtu, tiba2 dtg soang nurse ni ,"eh Pn bole tunggu kt luar, nanti kte panggil semula" Adoiii mnyakitkan hti lagi..tadi nape korang xckp blh tunggu luar.. Kepala otak dok pkir hubby je ni.. Ok ke x dia?huhu..

Tunggu punya tunggu sampai la kol12.30 am..Xde jgak nama dipanggil..Mak aii lamanyaa..xkan nak buat laporan pn lama sungguh.. Fza pegi tny kat kaunter.

Fza: Nurse mana buku merah saya,tadi Dr. ckap kalo CTG ok blh balik..

Nurse: Pn kena tunggu Dr. buat laporan dlu.

Fza: Takkan la nk buat laporan sampai 2jam kot nurse. (slamber je Fza tnya gitu..hehe)

Nurse: Dr. ada operation.kna tunggu hbis dlu bru Dr. blh sign....

 
Waduh2 brapa lama nk kna tunggu lagi.. Kemudian Fza dah xtahan + sian tgok hubby..Mata dah merah..Dengan xmakan dri siang..just mkn meggi je ptg tuh.. Fza ajak hubby blah..Pegi makan dan balik..Buku merah tu bila2 boleh amik...Pahtu ktrg pn blah la.Pegi mkan kt mana2 tah..Masa tuh hndset dh xde bateri..dah xbleh nk on gps... Masa tu Fza smpat charge nset dlm kete. Lpas dh mkn knyang tuh ktrg pn otw la nk pegi smla hosptal tu..dengan harapan dh siap la result tuh..then ada call dari stu no xdikenali..Masa ni dah bdget mesti hosptal kot.. Yup btol... nurse marah2 Fza nape fza balik..Fza dngan slamber jawab.. "Dah lama sgt tunggunya.Saya & husband xmakan dri siang..mana tahan..Saya pegi la mkan dlu..."smbil membebel2 dia suh fza dtg amik buku..

 
Sampai kt hosp Fza trus pegi kaunter tny mana buku merah saya..kmudian nurse suh masuk dlm..Kna bebel lagi.. Pahtu nurse pesan suh call klinik O&G masa office hour..suh bt appoinment lagi 2minggu..OHH TIDAK... xnak dah laa berurusan dengan hospital nih... Dah kena bebel bgai ktrg trus balik Shah Alam..Lbih krang pukul 2.30 am ktrg smpai kt umh.. Alhamdulillah baby ok,syukur sangat..baby dah start aktif mcm biasa... Keesokkan harinya Fza xpegi keje.. Buat mc sendri.. Dah nak buat mcamana xde kudrat dah nk pegi keje.. Dr. plak xbgi mc..Nasib badan... huhu Panjang plak post ni..Sorry ye kawan2, Fza just nk share pngalaman Fza..Sepatutnya kes Fza ni emergency case..tapi dilengah2kan..In case ada problem mcamana? Nauzubillah.... Okey la penat dah karang nih..hehe Nak sambung buat sistem plak nih...
Chill!!!!