* FOLLOWERS *

22 May 2013

Pengalaman berpantang untuk ibu bersalin secara pembedahan - czer

Assalamualaikum semua.. 

Camne korang sihat ker? Alhamdulillah Fiza & baby sihat.. Hari ni bosan sangat2 kat opis ni..Tak tau nak buat apa.. Minggu ni dah 3 minggu fiza masuk keje setelah bercuti selama 3 bulan.. Sejujurnya fiza tak de keje langsung since 1st day masuk keje.. Haa heaven kan..so cmne la orang tak nak sangat masuk keje kt PDRM ni.Walhal tak de la busy setiap masa..Ada masa2 dia saja..Lagipun bos kata nak rehat lepas busy dengan PRU13 yang lepas.. So Fiza pn tumpang sekaki rehat.. hehe.. sistem pun semua dah siap..Tinggal maintain sistem sedia ada je.. Mujur la kan kalo tak setiap masa je ada je orang mohon suh bangunkan sistem baru.. Eh melalut plak.. okey meh fiza share cara berpantang selepas bersalin secara czer..

Actually Fiza berpantang secara moden.. Means no jamu no pilis no tunku bagai..Sebab tak tunku tu of cos la sebab czer kan.. Awal2 ni tak leh nak czer lagi..dah byak bulan boleh la kan.. Tapi ada je org buat cumanya fiza tak berani nak amik risiko.. Sepanjang berpantang fiza amik set bersalin shaklee.. Nape fiza pilih Shaklee utk berpantang? salah satu sebab shaklee ni vitamin semulajadi..Lagipun lebih SELAMAT dan UNIK.. alhamdulillah lpas cnsume shaklee ni susu meriah..cukup la utk breastfeed Arissa dan buat stok EBM untuk dia... Terima kasih ya Allah..

Masa berpantang fiza hanya minum 1/3 air dari gelas..sikit sangat tapi boleh kerap kali la... mak kata kalo minum air byak nti rahim kembang.. Air pulak just minum milo panas or suam.. cicah dengan biskut kering.. Kadang kak ana yg jaga fiza masa berpantang ada buatkan lempeng kosong..Bahan lempeng tu tepung gandum, air dan gula sahaja.. disebabkan lapar so makan jugak la..hehe Untuk makan tengahari pulak 3mgu awal makan nasi putih sikit je + ikan haruan masak air(bawang merah,putih,halia,knyit) + sayur sawi.. itu je tiap2 hari.. dah lama sikit mak masak ikan tenggiri bakar or goreng.. kemudian makan ayam... sikit2 makan..bukannya ape kalo makan awal ayam takut gatal plak kat luka kan.. Masa kak ana yg jga fiza dia ada masakkan ikan masak kuning.. xtaw la masak ape tapi sedap ok.. Dah lepas tempoh berpantang baru fza try makan kari, sambal bagai.. Tapi utk first try tu just dlm kuantiti yg sedikit.. kalo xde rse sakit next boleh la lebihkan kuantiti makan.. macam tu la mak suh buat utk tidak memudaratkan kita.. buah pulak fiza just makan oren sunquick.. kebetulan masa tu raya cina byak laa limau mandarin ka tpi mak xkasi makan limau mandarin..hnya oren sunquick ja blh.. smp skrg fza hnya mkn buah tuh..buah lain xtry lgi..hehe

Masa berpantang fiza berurut setiap hari kecuali jumaat dan sabtu sebab kak ana yg jga fiza balik umah msa tuh.. ahad baru dia dtg semula.. fiza tak bertunku sebab nya czer.. amik masa baru blh bertunku bagai..tpi fza ada pakai belt yg mil bagi..best belt tuh rse pnas jer..ada infrared kot.. tpi skrg jarang2 pakai..time rjin pakai la..hehe.. mungkin sebab fiza fully breastfeed baby tu perut cpt turun kot even tak bertunku.. tapi skrg macam buncit balik jer... minum air byak kot..hehe pahtu stokin kaki mmg tak tinggal..pakai setiap hari dan setiap masa.. sebab sejuk..hehe ngada plak yer..itu je laa kot.. ok la dah tak de idea..ngantok pulakk... jumpa next entry plak ..tak taw bila tahun nk update plak..hihi.. bye uolss..


10 May 2013

~ Kronologi bersalin puteri sulungku~

Assalamualaikum uollss...
 
Macamana korang sihat? Lama tak update post ni.. Maklumlah busy sjak jadi mama ni.. Terasa hidup ni berubah 360 darjah.. hehe.. Sementara nak biasakan diri kan.Awal2 ni terkial-kial la lgi..Pejam celik baby Arissa dah 3 bulan.Cepat sgt masa berlalu.. Hari ni 1st day fiza masuk keje after cuti pnjang.. so far xde keje lagi so ada masa la nk update blog ni.. Rindu plak kt Arissa..3 bulan xpernah berenggang ngn dia kn mau xrndu..Mama harap Arissa ok2 saje dok ngan pengasuh tu..Arissa before ni xnak mnum susu thru botol..Alhamdulillah semalam Arissa mnum jgak.. Betol ckp kawan fiza, baby ni kalo kite anta kt BS dia pndai bawa diri..

 
Post kali ni nak cite kronologi bersalin my little princess..Alhamdulillah fiza dah selamat bersalin pada 4 Februari 2013.. Puteri sulung fiza dan suami, Arissa Safiya Bt Ali Badruddin.. puteriku ni juga hadiah ulangtahun perkahwinan kami yang pertama..Syukur ya Allah di atas rezeki dan hadiah yg tidak ternilai ini... Akanku jaga, belai, didik sehingga menjadi hamba Allah yg beriman & berjaya di dunia dan akhirat..amin..
 
Moh le baca!! :)

 
29 Januari 2013 (Selasa)

 
Appointment dengan doc.lucky sbab hari tu kawan mak(jiran lama jugak)yg bertugas..dia ni pakar kt hosp Sultanah Bahiyah.. Dr Zubaidah nama dia. check dan baby still breech@songsang.. dia decide suh admit wad pada hari Sabtu untuk preparation for ECV.Nak taw ECV tu ape sila google.. dlm bahasa kampung, teknik pusingkan baby kpda keadaan normal..Ala mcam bidan urut dok buat tuh.. Actually fiza dah pegi berurut dgn bidan tapi Allah Maha Kuasa baby xnak pusing jugak..

 
2 Februari 2013 (Sabtu)


Lebih kurang pukul 4 ptg mcamtuh fiza, suami dan mak pegi ke PAC Hosp Sultanah Bahiyah untuk checkup dan urusan utk admit wad sebelum ECV dilakukan.. Masa scan doc inform baby masih lagi breech tapi keadaan baby normal..so fza kena admit wad ptg tu jugak utk preparation ECV keesokkan harinya.so kena start berpuasa.. fza sgt lucky sbab mak temankan fza tdo di wad..spatutnya xbleh kan..disebabkan mak dok mngajar kat wad tu so kawtim baik la dgn nurse2 kat wad tuh..Lagi satu sebab fza dok bilik soang..so bolehla nak teman..klo dok katil luar yg org ramai tu cnfirm xbleh sb nti org nmpak pe plak kte drg kan..tapi sedih ya amat tgk mak.. mak byk sgt berkorban utk fza..terima kasih byk mak..tidak terbalas jasamu.. syg mak sgt2..

 
3 Februari 2013 (Ahad)

 
Seawal pagi nurse dah kejutkn utk check bp dan prepare utk masuk labour room.. Masa tuh perasaan takut, risau sume ada.. pukul 8 pagi mcam tuh dah berada di labour room.. Masa tu dengar macam2 suara dok menjerit,menangis, mengerang kesakitan dan sewaktu dengannya.. Masa tu terpikir sakit nak beranak ni mcm sakit gile je ble dngar drg menjerit bagai..uishh gerunn jerr...then, before nk buat ECV tu dktor check up again.. Unlucky masa tu doktor ckap low potassium so xbleh proceed for ECV..kena bt correction..means kn tmbah garam dalam bdan.. So start la drip masa tu jugak.kna drip 5 botol tpi xsempat hbis pn..sakit kot drip garam ni.. ECV tunda ke esok pgi plak..pahtu nurse anta wad semula.. dah xjdi ECV fza pn buka la puasa.. Tenghari tu fza melantak la makan bagai sebab xjadi buat kn..hehe ptg tu request kt hubby nak mkn kfc.. Masa waktu melawat hubby dtg bawa kfc.. Ya Allah terharu plak rasa..terima kasih byk2 hubby.. Malam tu kena start puasa semula..malam tu jugak hubby message smpena anniversary ktrg pada keesokkan hri nya..sedih bce msg hubby mlm tuh..menitis airmata gak masa baca tuh..tq hubby..i love u so much forever n ever..


Okeh smpai saat yg bermula sakit..kol 3 pagi mcmtuh fza dh mula rasa sakit dia dtg 30 min ke 15 min sekali.. mmg sakit tpi xlama mcmtuh fza tertdo jugak..masa tu xbudget pn tu cntraction..

 
4 Februari 2013 (Isnin)

 
pagi tuh macam smlam jugak nurse kejutkan utk amik bp dan preparation utk proses ECV.. Seperti biasa kol8 nurse anta pegi labour room.. masa tu xde plak rasa sakit.. doktor check tpi still low potassium so xbleh proceed ECV..Kena tmbah drip lagi.. so balik semula wad.. masa tuh mak cakap makan la dah xjdi buat so buka la puasa..apa lgi fza hentam sepinggan nasi lauk ayam.. lpas makan tu tiba2 sakit dtg semula..kali ni sakit dtg 10min skali phtu 5 min sekali.. terus bgi taw mak kte dh xtahan sakit..phtu doktr dtg check bukaan.. masya Allah masa tuh dh buka 2cm.. sakit gile walaupn bru 2cm..doktr ckp kena czer jgak tpi malam..sebab fza dh makan..so doktr suruh puasa semula.. phtu drip garam dipercepatkan.byangkan sakit cntraction lgi sakit drip garam lgi.. kol 1 mcmtuh tgk ada turun darah..ckp kt nurse dah xtahan rasa mcm nak terberanak jer.. mntak percepatkan masuk OT.. mmg dah xbleh tggu malam dah..rasa mcm nk jerit suh doktr czer msa tu jgak.. doktor ni mcam serba salah nk proceed czer dia kte sb blum ckp jam puasa..baru bpe jam fza puasa.. tpi dah sakit cmne..huhu.. fza dah berjurai airmata..kelu dah xterkata..menahan sakit jer.. kol 2 mcmtuh nurse dtg nk buat preparation utk czer..ktenya doktr dh kasi green light masuk blik OT.. masa tuh sakit hnya Allah yg taw.. dh selesai tkar bju bgai nurse pn tolak pegi blk OT.masa tuh kna tkar troli tuh nurse suh fza mengesot pegi troli seblah..huhu kjamnya rse..sakit jgn kta la msa tuh..phtu masuk la blik OT..masa tuh doktr suh bgun duduk peluk bantal sb dia nk cucuk epidural.. Ya Allah lgi skli tekanan rsa.. sakit tpi gagah jgk bngun..after cucuk epidural terus hilang rsa sakit..pnggang ke bawah pn xrse pape..msa tuh la drg operate perut..xrasa sakit tpi rsa la org dok main perut kita.hahaha dlm OT tu siap drg pasang radio lagi, sembang, men game, gelak ketawa.. xsangka kan..ingt kan pasang ayt al-quran ke pe..ni lain plak..

Pukul 4.12 ptg selamat la Arissa Safiya lahir ke dunia ni.. Ada yg kata beranak czer ni xde nikmat bersalin la, byk dosa kat suami la..xsakit la..mcm2 laa .. fza walaupn bersalin czer dpt jugak rase sakit cntraction bukaan.. tapi bgi fiza walau apa cara sekalipun kte bersalin semua tuh dah ditetapkan oleh Allah s.w.t..Takdir..sudah tersurat mcm tuh..Sape kte nak mempersoalkan kehendak Allah.. Rasanya semua org nak bersalin scra normal kan.. xkisah la asalkan baby sihat.. tak dinafikan kalo kte czer mmg bnyak bnda kna jaga.. tapi xde la susah sgt mcm org dok ckap tuh.. Tapi harapan fiza nxt baby jika diizinkan Allah nak jugak merasa normal.. satu pesanan utk semua, if bersalin czer lepas operate tu disaranakn utk tido flat tanpa bntal selama 8jam.. itu nasihat mak fza utk elakkan pening kpla dan perjalanan darah tu elok..

Ok lah..next post fza kongsi pengalaman berpantang plak utk org czer.. masa pantang mmg mak suh btul2 pantang punya.. fuhh rase lama gile nak hbis 45 hari tuh.. tpi best sb ada baby..blh peluk cium baby tiap hari... hehe.. okey chill!!



Arissa 3 bulan.. :)