* FOLLOWERS *

17 December 2011

Save the Date!!!

Any idea for Save the Date???

I tak de idea la utk buat save the date ni..Actually tak rancang pun nak buat.. Tapi my OV cakap dalam pakej dia, dia ada bagi free for Save the Date tuh...so dah dia bagi amik je la kan... So ada sesape tak yang nak kongsi konsep or tema yg korang dah buat or akan buat utk Save the date korang.. I ngn En Tunang mmg tak de idea...Cuma paling koro ktrg rncang just nk pegi buat video ni kt Putrajaya bersiar2... So xde la jln ceritanya kan...If u olll ada idea blh la kongsi2 ngn i ni... hehe...thanks korang.....  :)

15 December 2011

HIV Test Done!!!!

Salam....Hi korang....
hari ni nk update pasal HIV Test... Done!!! I pegi buat test ni petang semalam kt klinik kesihatan shah alam..jauh plak buat HIV test ni..hehe .hari bekerja so i terpaksa la mtk halfday kt bos... Actually i dah buat appointment last 2 weeks... Tapi smp jer kt klinik tuh,I rse if x buat appointment pn xpe..sebab i xrase pn ape2 special nya if buat appointment..sbb i still kena amik no and tgu sampsi no i dipanggil.... tapi xde la lama sebab kebetulan hari tuh xramai org..so dlm 15 - 20 minit cmtuh dah siap sumenya...
Tapi kan ada perkara yang lawak blaku smalam...i dgn en tunang gelak sakan la..smp kuar airmata la....tawa dlm tangisan la katakan.... citenya mcm ni...ms first sampai kt klinik org kt situ suh ktrg naik tngkat1 untuk amik borang dan isi..aftr that kena amik no giliran kt bawah..after amik borang tuh, i ckp kt en tunang "b, bagi syg isi form ni dlu eh..cepat skit nti" sebab pen pn ada sebatang jer.. then dgn kalutnya i pn isi la form tuh..tah tb2 i tlupa plak poskod umah...phtu i hentam la tlis poskod...tiba2 en tunang cakap "syg, tu poskod umah b la..npe syg letak poskod umh b?" hahaah masa tuh i dh gelak sakan....en tunang pn perli i kta "cepat la cmtuh eh syg" smbil tergelak.... msa tuh i btol2 xingt lgi poskod umh i...then bila no dh dipanggil i pn pegi kat kaunter..after dh bgi form tuh bru i teringat poskod umh i.... adeh....gelabah sgt kn dh sme poskod dngn en tunang wlaupun alamt berlainan...hehe lantakla kn just record je kan...then org tuh suh g tgu giliran kt blik lain plak... masa nk amik darah tuh, i rsau tgk jarum tuh..pahtu maybe M.A tuh nampak muka takut then dia pn suh i letak kertas no yg i pegang kt ats meja..masa tuh la dia cucuk...bnyi tappp ...fuhhhh pedihhhh je rse..... tgk2 drh dh kuar... skit je la.....then dia ckp tgu kt luar yer....beberapa mnt lpas tuh dpt la result....NOT REAKTIF...alhamdulillah..hehe so sape2 nk contct no klinik kesihatan blh la email i..

ni la result HIV test tuh.... :)


okeh....  ;)

30 November 2011

Kad Kawen Sudah Siap!!!

Salam....
hi uollsss...

Alhamdulillah..Kad kwen sudah siap...
Actually dapat call dri k.rima tuh jumaat lepas kata kad dah siap & boleh dtg ambil...tapi last weekend Fza tersangat la busy...Mak datang then ktrg pegi meminang utk sepupu kat Johor..Semalam baru I & my fiance pegi amik kad... Hmm kad okey...simple n i like it.. Putih itu suci..hehe Cuma biasa la ada jugak beberapa kad yang reject...cover kosong la...print terbalik la..sampul xbercetak la... mujur xbyk la..Patut la vendor ada bagi lebih 10..rupa2nya ada yang reject... Skunk tgh tgu bahagian En Tunang...Nak tau bpe yg di reject..if bnyak nk suh drg buat semula yg reject tuh.. ;)
Kepada kawan2 nti Fza pos kad kt korang eh... Skunk ni tgh proses mengumpul alamat.. Yang dekat2 Fza bgi by hand je...

~66 Days until my wedding~ 
Cepat masa berlalu....

21 November 2011

Pending!!!!!

Salam uolsss.. apa khabar sume?? hopefully sihat sokmo.. Lagi 75 hari je sehingga ke hari itu..Pejam celik pejam celik jer kan... Fiza dah start risau sb dalam kepala otak banyak ag tak settle...

First nak listkan ape saja yang masih pending...

1. Bunga telur utk pelamin & bilik pengantin - In progress
 (hari2 lpas balik keje mesti dok belek bunga tisu tu jer...naik berpinar mata)

2. Design kad & print - Kad dah siap design..Tgu time nak print( yang ni kad biasa2 jer untuk my En Tunang bagi kat org2 kg dia..nk jimat kena la design n print sndri)

3. Guestbook - Almost done untuk design dalam guestbook tuh..Tinggal cover jer blum start pape lgi...Tapi materials sume dah beli..

4. Hantaran - In progress..Baru start hias 20%... hehe malas + xcukup tangan... Materials sume dh beli...

5. Doorgift untuk tetamu blum beli..Xde idea nak bagi ape... Pending!

6. Kain untuk my family dah beli tapi xhantar kt taylor ag..

7. Baju resepsi & bertandang x pilih lagi.. Rambang mata plak bile g butik... Dah try fitting satu baju cma masih xbleh bt pilihan..hehe....

8. Baju nikah belum jahit beads..Beads dah beli... Ikut rasa hati nk je upah orang sebab mcam xde masa nak jahit..huhu

9. Shawl & veil untuk nikah blum ada...Tengah pikir nak beli ke nak DIY...

10. Menu makanan xbagi lagi kat catering sebab masih pkir nak buat menu apa la..

11. Gambar untuk bunting  belum anta ag....

12. Deco untuk guestbook corner, buffet corner pe tu sume xde prepare pape lgi..belum ada idea...


Hmmmm Main2 betol la Fiza nih.... nak tgu lagi 30 hari baru nak kalut buat sume nih...
okeh yer  ...Buat sementara ni ingt ini je... Checklist utk diri sendri yang malas... ;)



15 November 2011

Aduhai cantik2nya baju kawen nih...

Salam uolss...hai b2b, ex-b2b and silent readers...
Ape khabar sume? Hopefully sihat sokmo.. 
Dah lama Fiza xupdate entry sb busy dengan projek DIY bunga telur.Fiza guna bunga tisu..Tu yang makan masa skit nak siap..  Fiza update skit progress projek DIY ni.. Untuk bunga tisu warna pink dah siap satu pahar.. Skunk tengah struggle menyiapkan bunga purple plak.. Cadang nak tmbah lagi satu pahar untuk pink... Means nti Fiza akan ade 2 pahar bunga pink & 2 pahar bunga purple.. Cadangnye nak letak 2 di pelamin & lagi 2 di bilik tido.. Doakan Fiza berjaya siapkan sume yer... xlupa juga buat my friends Cik Tqah Nasir thanks a lot sebab rajin tolong Fiza buat bunga..Kalo x Fiza buat soang2 je lah.. Next projek after bunga telur ni ialah Guestbook plak.. Harap2 menjadi la..Maklumlah org xkreatif nak try buatkan ;) 

Berbalik pada tajuk asal entry nih.. "Aduhai cantik2nya baju kawen nih"..hehe Actually Fiza tengah rambang mata nak pilih baju utk majlis resepsi & bertandang nti... Untuk resepsi tema purple+pink... Tapi bila pegi BUTIK CINTA - ALOR STAR bnyak plak purple n pink nye...Xtaw plak nk pilih yang mana...Sume cantik sangat2... Kalo ikutkan hati Fiza macam nak pakai je sume.. hehehe (tamak la plak).. 

Untuk majlis bertandang plak macam xde lagi tema sebenarnya.. Fiza berkenan plak tengok baju hjau torquise(btul ke spelling ni??) Tapi En Tunang xberkenan plak...En Tunang request nak gold... So tengah usha2 baju mana yang cantik..sebab gold ni pun banyak jugak wrna..ade light gold, gold terang...mcm2 la kan... Just nak tny pendapat uolss yang baca entry Fiza nih..agak2 yang mana yang cun... 
Sume gambar ni Fiza copy dari BUTIK CINTA FB... pinjam gambar yer abg lan...

PILIHAN 1

PILIHAN 2

PILIHAN 3

PILIHAN 4

PILIHAN 5

PILIHAN 6
Baju putih ni cantik kan... Tapi xpakai dah kot putih sebab nikah Fiza dah pakai putih...

PILIHAN 7
Baju ni Fiza minat sangat dari dulu.cantik....tpi out of tema plak..

PILIHAN 8
utk purple xde gmbar lain yang bju fiza suka... ini je jumpa...yg baru blum di upload lgi..


Hmm... Cantikkan uolss?? So untuk b2b ke atau pun yang nak bertunang ke Fiza suggest korang amik la kat Butik Cinta ni sebab korang akan rasa puas hati.. Baju pun cun2, up to date, pelamin sume bagai cantik2... Layanan diorang pun best... Harga pun berpatutan...So sgt berpuas hati la..

Untuk sebarang pertanyaan contact owner butik ni
Abg Lan/ Abg Sham 012-4453544


Alamat : CINTA LAN SHAM WEDDING GALLERY, 
NO 238, TKT 1 , KOMPLEKS SHAHAB PERDANA,
JALAN SULTANAH SAMBUNGAN, 
ALOR SETAR, KEDAH.


Sempat lagi Fiza iklankan... bukan ape nak sharing...  okey sudah mau tido..Sok ada kursus kt Maktab.. Bubye....;)

02 November 2011

DIY - Tutorial Bunga Tisu

Salam uolsss......
hari ni Fiza nak share ngan korang cara2 nak buat bunga tisu... Harap2 korang paham lah yer.. Gambar tak bape jelas sebab amik gmbar guna kamera handset biasa jer.. ;)

Bahan-bahan yang diperlukan:
1. Kertas Tisu
2.Gunting
3.Dawai pengikat
4. Reben utk hiasan tambahan (tpi yg ni Fza xbuat lgi)



Step 1 : Lipatkan kertas kepada 2 bahagian yang sama besar


Lipat 2 lagi




Step 2 : Guntingkan mengikut size yang sama & susunkan 5 keping kertas tersebut...

Step 3 : Kemudian lipatkan lebih kurang 1 inci ke 1cm ke...Lipat macam nak buat kipas tuh.. ;)
 
Step 4 : Kemudian ikatkan dawai ditengah2 kertas tersebut seperti gambar di bawah..(maaf gambar xclear)



Step 5 : Tarik sehelai demi sehelai kertas tisu ke atas..Buat sampai habis...


Okey dah siap..begini la rupanya.... ;)



Gambar di bawah ni dah ade beberapa kuntum yang Fiza dah siap buat...Banyak lagi nk kena buat ni..400kuntum nk kena buat..huhu...


okeh sampai sini saja.... ;)

01 November 2011

Tag oh Tag!!!

Hiii uolss.. 
First of all, Thanks Lieza sebab tag Fza.. Sebenarnya Fza xtaw apa ni..Actually,ni my first time Fza buat nih.. hehe So I try my best..  Lets begin!!! 


TERMS & CONDITIONS:
1.You must post these rules.
2.Each person must post 11 things about themselves in their journal.

3.Answer the questions the tagger set for you in their post. And create eleven new questions for the people you tagged to answer.

4.You have to choose 11 people to tag and link them on the post.

5.Go to their page and tell them you have tagged HIM/HER

6.No tag back!

7.No stuff in the tagging section about "YOU ARE TAGGED IF YOU ARE READING THIS" YOU LEGITIMATELY (a.k.a REALLY, TRUST, WITH ALL HONESTY) have tagged 11 people.


2nd rule
Each person must post 11 things about themselves in their journal
1. My fullname is Nor Hafizah Binti Zainol .. Kawan-kawan boleh panggil Fiza .. 
2. Fiza anak bongsu dari 3 adik beradik.. ( Bukan anak manja ok!!)
3. Fiza government servant.. Keje di PDRM Bukit Aman..
4. Fiza suka warna grey, light green  dan putih.. 
5. Fiza sayang sgt my family & my fiance and also my best friends..
6. Umur 25 tahun this years.. ;)
7. InsyaAllah bakal menamatkan zaman bujang pada tahun 2012.
8. Fiza suka karoke ..walaupun suara tak bape sedap tapi nak nyanyi jugak... boleh release tension
9. Fiza suka makan seafood... paling suka sotong... 
10. Periang, suka gelak/ketawa, buat lawak...
11. Fza tinggi orangnye.. Sampai ada hamba Allah yang xtaw bersyukur kata macam 'dinosour'.. 


ok next rule.. Jawab soalan Lieza

1. Where do u see yourself in five years time?
   Naik pangkat..maybe.. ;)

2. What is your dream?
   Buy house
3. Can u keep a secret from your bf/fiance/husband?
   No.
4. Who will you share your problem?
   My family & My fiance ;) 

5. If you are not what you are today (your job) what will you be?
   Associate Software Engineer in Accenture
6. List down things in your wallet.
   ic, lesen,kad bank etc
7. How many shoes do you have?
   less than 10..
8. If you have RM1million in cash, what will you do?
   Beli rumah, bagi kt my parents, pegi mekah bawa mak & abah     same, sedekah kat anak2 yatim 

9. What is your first handphone?
   nokia 3310

10. What is the wall color in your bedroom?
    light pink
11. Will you answer all the questions above? (",)
    yes.

Then.. my questions
1. What is your dream?
2. First impression when u look at me? 
3. What is your favourite movie?
4. Adakah anda suka berkawan dengan saya?
5. Jika anda ada 60 saat, apa yang anda nak ucapkan?
6. Kereta idaman anda?
7. Adakah anda tahu kenapa anda di tag? berikan sebab.. hehe
8. Makanan kegemaran anda?
9. Negara yang anda ingin kunjungi?
10. Brand laptop yang anda guna sekarang?
11. Siapakah nama kekasih/suami/tunang anda?



Kawan2 yang saya nak tag ;)


okeh done!! Fuhh letih jgak nak menjawab ni.. maaf yer kawan2 sb tag kamoo.. hehe... ;)

29 October 2011

Mood DIY Bunga Tisu

Salam uolss... Hi b2b, ex-b2b, silent readers or whatever... ;)

Tiba-tiba mood Fza malam ni nak DIY.. Sebabnye siang tadi lepas Fza & En Tunang pegi amik baju nikah yang sudah siap (cite baju nikah kemudian Fza review yer.. ;p ) Fza ajak En Tunang pergi Kedai Bunga Reben kat Jalan Tar tuh.. Pada mulanya nak mencari beads untuk jahit kat baju nikah tuh.. Dah settle cari beads, Fza teringat plak bunga tisu yang Fza ada ternampak kat blog sape tah tak ingat.. Masa tuh la timbul rase nak bli kertas tisu tuh & cadang nak DIY bunga telur sendiri.. 

Fza berangan nk DIY 200 pcs bunga telur berasaskan bunga tisu nih..Dan jugak bunga untuk letak kat hantaran.. Tak tau la mampu ke x buat banyak tuh..Mau berpinar biji mata belek benda alah tuh.. So malam ni jugak Fza try la buat bunga tisu ni.. Ni first time Fza buat bunga ni.. Sebenarnya Fza ni xde la kreatif sangat.. Ni sekadar mencuba dan kalo jadi nak diusahakan la niat suci tuh..hehehe...  okeh lets continue .....

Antara bahan-bahan yang diperlukan : 

Kertas tisu, dawai kcik, gunting ( Sila abaikan gmbar yang tidak berkaitan..Actually beads tuh untuk DIY kt baju nikah..Gambar gunting xde plak dalam ni..Sume msti taw kan gunting yang mana...hehee..chilll )



Okeh dah siap!!! Ini lah hasil nya...



 Bunga tisu Pink....



 Bunga tisu Pink & Purple.... Tak tau la dalam pic ni nampak tak macam purple la plak..
 


Kat bawah ni ada gmbar bekas hntaran yang Fza baru start hias skit.. Ni baru first step... Just lekat renda di sekeliling bekas tuh jer.. hehe... Yang lain in progress... tak pe buat skit2 lame2 siap la sume kan.. ;)


Orait... mau sambung buat bunga tisu lagi maklumlah mood DIY tgh ada.. Time rajin je buat time malas jangan harap la nak buat... 

-To Be Continue-

27 October 2011

Pre Wedding Photoshoot :)

Salam uollsss... 
Haiii sume... 
Fza tak nak cakap banyak, korang layan la gambar photoshoot fza nih..:)

Pre Wedding Photoshoot 
   - Buat Simple2 jer... 

 Tarik telinga cuties....

 Senyum simpul..

 Intai2....

 Saje buat eksyen... 

 auwww....

 hehe....

 aummm....

 ok x? hehe ...

Actually Fza ada jgk photoshoot with bff...So just tgk kt post Cik Tqah kte la eh... so xyah fza buat entry baru..hehe .. photoshoot with bff
Layannn zasss!!!!


okey itu saja.... chill!!!!

24 October 2011

Kursus Kahwin Di Masjid Negara...

Salam & Hi uolsss....

Ape khabar sume hari ni?Sihat ke? Alhamdulillah semalam Fza dah selesai sudah Kursus Kawen untuk kali ke 2... Actually Fza dah penah pegi Kursus Kawen ni beberapa tahun yang lepas.. Masa Fza pegi tu tak bersama En Tunang.. Masa tu Fza pegi ngn kawan follow Kursus untuk student2 mak.. So untuk kali ni, Fza pegi lagi sekali sebab nk pegi dgn En Tunang.. Kitorang pegi Kursus ni dkt Masjid Negara.. Best sangat kat sini sebab berpeluang ke Masjid Negara..Sebelum ni Fza just lalu je tapi tak penah singgah pun..Padahal opis belakang ni jer.. Teruk kan!!! hehe... 

Rase tenang je kat sini taw... Paling best kat sini, kitorang berpeluang sembahyang jemaah bersama2, penceramah pun best2..Fza gelak/ketawa sampai meleleh2 airmata..Maklumla tawa dalam tangisan.. hehe... Makanan pun sedap2.. Dah tu dpt plak voucher hadiah perkahwinan.. :)

Antara voucher2 yang dapat:

1- RAWATAN WAJAH VITAMIN C (2 JAM)Dr.Azimuth Bioherbal - VOUCHER BERNILAI RM128

2- RAWATAN RAMBUT / SPA RAMBUT Dr.Azimuth Bioherbal- Voucher bernilai RM100.00

3- Terapi pelangsingan Dr. Azimuth Bioherbal (wanita shj) - Voucher bernilai
RM200

4- Rawatan Kecantikan Wajah - Soft Laser voucher bernilai RM160

 (CREDIT TO : Kursus Kahwin-PPKI)


So berbaloi la kan dengan apa yang kita bayar & dapat... So kepada b2b ke kawan2 ke yang masih tercari2 dimana tempat nak berkursus kat sini lah tempatnya... :)

KURSUS KAHWIN MASJID NEGARA - PPKI

Booking email : kursuskahwinppki@gmail.com

Booking SMS :
(MASJID nama penuh / nama pasangan dan tarikh kursus) 
Hantar ke 013 - 3866086

En. Shaiful Nizam (013-3866086) untuk sebarang pertanyaan 


 Orait jumpa lagi... selamat berkursus!!! :)

13 October 2011

Tips Kurus Cantik Ala Model Gitu....

Salam uolss, b2b, ex-b2b, kengkawan & silent readers....


Hari ni Fza tak de keje...So nak cari keje la... Aduh pening jugak tengok tickers yang jumlah hari untuk ITU semakin hampir ke angka 100...Banyak benda yang perlu diuruskan..Bukan senang nak kawen ni...Banyak benda kena pikir..Preparation berbulan2 tapi hari nye sehari dua jer...Untuk diri sendri & my dear tak pe..:)

Lagi bertambah pening bile pkir cmne nak kurus...hehe..Entry ni bkn Fza nak bagi tips kurus tapi nak mencari tips nk kurus... Harap2 masih sempat la nak kurus dlm masa lbh kurang 3 bln ni... Ni sume semata-mata nak kelihatan cantik di ari bahagia nti..Chewaahh!!!! Fza terasa Fza ni gemuk.. Tapi ada yang kata tak gemuk...Maybe sebab Fza ni tinggi orangnye then jenis keturunan yang rangka badan besar... Berat tulang kot... Tpi ni bukan tulang dah...Isi terlebih... Korang perasan tak Fza gemuk dah? huhu.... 
Fza rase sume b2b mesti idamkan badan yang cantik masa hari persandingan nti.. Yer la sape tak nak kelihatan cantik kan...hehee... Kepada sesiapa yang ada tips-tips yang dapat membantu , Fza amat alu-alukan nasihat/tunjuk ajar/tips berguna utk org yang mcm Fza nih.... hehe...thanks yer sume...sayang sume!!! 

p.s: Otak tengah ting tong... So jgn kate pape yer... :D

10 October 2011

Tips Peperiksaan Undang2 Kerajaan

Salam korang sume... Hari ni nak kasi tips skit untuk semua calon Peperiksaan Undang-Undang Kerajaan pada esok hari. Tips ini khas jugak untuk diri sendiri sebab sok Fza pun nak amik exam nih.. Cuak,takut, risau sume perasaan ada la.. hehe Doakan Fza berjaya yer kawan2... :)

Untuk disahkan sebagai Penjawat Awam (gunasama terutamanya) tidaklah semudah yang disangka. Anda perlu memenuhi beberapa syarat seperti yang telah ditetapkan oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) dalam Surat Pekeliling SPA Bilangan 1 Tahun 2004. Antara syarat-syarat yang terkandung di dalam Surat Pekeliling itu adalah seperti berikut:

Sistem Saraan Malaysia yang dikuatkuasakan mulai 01 November 2002 melalui Pekeliling Perkhidmatan Bilangan 4 Tahun 2002 menetapkan setiap pegawai yang dilantik ke perkhidmatan awam dikehendaki melalui tempoh percubaan antara 1 hingga 3 tahun. Syarat yang sama terpakai juga kepada pegawai yang dilantik melalui kaedah Kenaikan Pangkat Secara Lantikan (KPSL). Pegawai yang dilantik sebelum 01 November 2002 dan belum disahkan dalam perkhidmatan pada tarikh tersebut, dikehendaki memenuhi tempoh percubaan selama 1 hingga 3 tahun yang dikira daripada tarikh pelantikannya. Dengan perubahan ini, pegawai yang telah memenuhi semua syarat yang ditetapkan, iaitu lulus peperiksaan dan / atau hadir dengan jayanya Kursus Induksi serta mendapat perakuan Ketua Jabatan boleh disahkan dalam perkhidmatan selepas genap setahun perkhidmatan.


Disini saya ingin kongsikan sedikit tips untuk menghadapi Peperiksaan Undang-undang Kerajaan.

1. Fahami isi kandungan buku undang-undang terbitan kerajaan seperti Arahan Keselamatan, PKPA dan Arahan Pentadbiran. Sekiranya ditanya soalan berkaitan cuti contohnya, anda seharusnya tahu bab mana yang perlu dirujuk.

2. Jika anda jarang menulis pastikan anda mula berlatih menulis untuk mengelakkan kesukaran sewaktu menjawab soalan nanti kerana anda diwajibkan menjawab 10 soalan subjektif dalam masa 3 jam.

3. Paling penting pastikan tulisan anda kemas dan mudah dibaca. Tulisan calon turut memberi kesan terhadap pemberian markah.

4. Disebabkan peperiksaan ini dilakukan secara “open book“, maka pastikan anda membawa ketiga-tiga buku undang-undang seperti yang telah dinyatakan. Tiada siapa yang akan meminjamkan kepada anda buku tersebut sekiranya anda lupa untuk membawanya pada hari peperiksaan.

5. Kaedah yang agak popular dikalangan calon-calon sebelum ini adalah membuat tagging pada bab-bab yang terkandung di dalam buku undang-undang tersebut. Anda boleh cuba kaedah ini jika dapat membantu. :D

6. Apabila hendak menjawab mana-mana soalan, sentiasa pastikan anda mulakan jawapan dengan merujuk kepada bab-bab yang berkaitan contohnya:

Mengikut Arahan Pentadbiran Bab C mukasurat 15 perenggan 2(b) menyatakan bahawa……

7. Disebabkan masa yang agak terhad untuk menjawab 10 soalan dalam masa 3 jam, maka sebolehnya anda menggunakan sepenuhnya masa tersebut untuk menjawab soalan yang mudah terlebih dahulu dan cuba elakkan daripada pergi ke tandas sewaktu peperiksaan sedang dijalankan.

8. Bertawakallah selepas selesai menjawab, semoga anda kite berjaya! :D 

Credit to: Mohd Hafez

03 October 2011

Monday Blues.... October!!!!

Salam uolllsss....

Seperti biasa hari Isnin confirm malas nk keje..Badan je kat opis tapi bukan di sini.... hehe... Dari pagi tadi sampai la skunk Fza xbuat keje pape lagi... Aduh makan gaji buta plak hari ni..hehe.. Hati xsenang la der... Kepala otak dok pikir duit semalam yang ditelan ATM .. Banyak okey amountnye!!! huhuhu... So, pikir2 hari ni nak mtk half day la..Nak g bank tu semalam nak settle pasal duit yang ditelan tuh... Agak2 bos bagi x yer????

Fza nak update skit pasal preparation kawen. Sabtu lepas Fza & En Tunang pegi Lowyat dengan tujuan nak pegi repair hndset yang dah lama rosak tapi xsempat nak repair, nak pegi anta repair camera abah & nak pegi usha handset.. Pusing pnya pusing last2 bukan usha hndset tapi usha kamera... Ali plak berkenan habis dah dengan Nikon D3100.. So tny2 harga la cmne kan..Korang rse2 kan kitorang beli x??hehe....


Then, kitorang pegi Mid valley dengan harapan nak pegi WAH CHAN sebab nak repair my ring yang dah xserupa ring dah...Tapi WAH CHAN kata xbleh nak repair.. Diorang suh trade in n amik cincin yang sebijik dgn asal tapi emas 750.. Mahal plak tuh... Hello cincin asal ni 916 kot.... So kitoang x termakan dgn pujuk rayu diorang.. Then , Fza ajak Ali pegi TOMEI... Sebab member Fza bagitau design kat TOMEI lagi cantik2 dari WAH CHAN , POH KONG n bagai... So pegi la.. Syok sangat bile org TOMEI tu cakap dia bole repairkan cincin tu FREE!!! FREE OK!!! Ape lagi melompat seronok le Fza ni..(haha, tipu..Fza sopan okey....) Sambil menunggu cincin tu di repair Fza pun usha la gelang tangan untuk dibuat batal air sembahyang time nikah nanti.. Sb dari awal td
Ali dah tanya hrga emas on that day bpe.. FYI, hrga emas on that day RM189/gram.. emas tgh turun skunk ni.. Sebelum ni kan naik mendadak.. Tengah trun so ape lagi... :)

Tu cite hari Sabtu, ni cite hari Ahad plak yer kawan2... Hari Ahad tu first sekali kitorang pegi ATM untuk amik duit sebab nak bayar deposit untuk Butik Pengantin.. Tapi malangnya seperti Fza cite awal tadi, duit kena telan.. Telan tu means kuarkan duit tapi dia xkuar amount dh ditolak dr akaun..Aduh sangat sedih okey!!! Sebab mmg kitorang nak guna duit tu.. So APe blh buat bersabar je lah.. Duit pasti akan dapat balik cuma lambat jer..Maybe proses dia 2 mgu...waaaaa..sob ..sobb.... After tu kitorang pegi Jusco Bkt Raja.. Saje pegi jalan2...usha2..mana taw ade barang hantaran lain yang boleh dibeli... hehe.. Kebetulan plak JJ ada buat Member Sales Day.. Usha pny usha ada plak kasut yang Fza berkenan & En Tunang plak berkenan jam.. So En Tunang kata kalo berkenan kite beli yer!! yeyayyy kasut & jam dh beli...
Lega dah settle sikit... Banyak benda lagi nak kena pikir ni.. tak pe step by step yer yunk!!!... 

Okey la dah panjang lebar dah ni..Tah ade orang bace tah xde....haha Ape pun Fza bace okey!!!! Okey uollsss ...See u next entry... U follow I, I follow U... (Otak dah weng2 ...huhuhu....)

BYE......

28 September 2011

Bekas hantaran yang Murah......

Hi uolss B2B , kengkawan & silent readers...

Mesti sume B2B yang bakal melangsungkan perkahwinan tahun ni busy buat persiapan.. Fza yang majlis next year pun dah start buat persiapan skit2... Bukan excited ke pe, bak kate orang tua2 "Awal tak kalut".. hehe  Tapi excited tu pun ada jugak.. Sape xsyok nak kawen kan...Fza nak share skit dengan B2B yang area utara pasal kedai barang kawin yang murah ni... Untuk yang selatan ke timur pun boleh jugak if korang berkesempatan nak pegi kedai tu.. Actually nama kedai tu
A Tu Z Wedding House Sdn. Bhd.. 
Kat Seberang Jaya, Penang... Fza rase maybe dah ada b2b yang tau kedai ni..Fza dapat taw pun dari Lin ,kawan karib Fza since sekolah rendah lagi. Then, last Sunday masa Fza & En Tunang otw nak balik ke KL, kitorang singgah la kat kdai tu dengan niat just nak tengok2/survey2/usha2 pe patut dulu. Then bila sampai trus Fza jadi sangat teruja... hehehe Lama jugak kitorang di kedai tuh.. Macam2 ada kat situ.. Kedai tu macam ala2 gudang jugak la...Murah plak tuh... Last2 Fza beli tapak hantaran yang memamg before ni Fza dah usha kat Facebook n blog yang de jual.. Tapi mahal.. Yang Fza beli ni korang nak taw x harga bpe?? Dia ada harga ahli dan harga bukan ahli... Nak jadi ahli pun hanya bayar RM10.. So Fza pn dengan bangganya daftar jadi ahli & beli 9 bekas hantaran tuh dengan harga RM23/ 1pcs.... Harga bukan ahli RM30..Sangat murah ok sebab before ni Fza tengok2 kt tempat lain pun harga RM38 ke RM50 ... So lepas settle majlis Fza boleh la buat sewa untuk B2B yang nak kawen akan datang...  Harga boleh dirunding... hehe



ni la bekas hantaran tuh..cantik x?? 



ni barang untuk hiasan.. bunga keliling belum beli lgi..



Nanti cadang nak pegi lagi kedai tu dengan mak.. Boleh borong habis... :)



26 September 2011

Checklist Wedding - 4 Month



Checklist Wedding - 4 Month

1) Tarikh:
Nikah :
Done
Resepsi :
Done
Bertandang :
Done

2) Theme & concept:
Nikah:
Done
Resepsi: Done
Bertandang: Done

3) Legal documents:
Kursus kahwin:
Done
Hiv Test: Pending
Borang Kebenaran Nikah: Pending

4) Tempat
Nikah:
Done
Resepsi: Done
Bertandang: Done

5) Catering/Canopy
Nikah :
Pending (Mak)
Resepsi :
Pending (Mak)
Bertandang:
Pending

6) Pelamin
Nikah:
None
Resepsi:
Done
-Decoration: Done
-Design: Done
Bertandang:
None

7) Photographer & Videographer
Nikah:
Done
Resepsi:
Done
Bertandang: Done
Location for Outdoor Session: (To be confirmed)

8) Wedding outfits
Nikah:
-Dress:
Done (dah anta kt tukang jahit 17/9/2011)
-Tudung:
Pending
-Veil:
Done
-Shoe:
Pending
-Accessories:
Done

Resepsi:
-Dress:
Done
-Tudung:
Done
-Veil: Done
-Shoe:
Done
-Accessories:
Done
-Outdoor dress: Done

Bertandang:
-Dress:
Done
-Tudung: Done
-Veil: Done
-Shoe: Done
-Accessories: Done

9) Makeup
Nikah:
Done
Resepsi: Done
Bertandang: Pending

10) Doorgift
Nikah:
None
Resepsi:
Pending
-VIP doorgift: Pending
-Guest doorgift: In progress
Bertandang:
Pending

11) Bunga Pahar/Bunga Manggar
Nikah:
Pending
Resepsi: Pending
Bertandang:Pending

12) Hantaran
Bilangan dulang: 7 berbalas 9
Hiasan:
Pending
Untuk Fiza:
- Mas kahwin & Emas- Pending
1. Perfume set- Done
2. Kain Sutera- Done
3. Sirih Junjung-Pending
4. Handbag - Done  & Kasut  -Pending
5. Make up set- Done
6. Al-Quran & Sejadah-Pending
7. Handset -Pending

Hiasan
: In progress
Untuk Ali:
1. Cincin-Done
2. Kasut-Done
3. Perfume set–Done
4. Belt set-Done
5. Jam Tangan-Pending
6. Baju Melayu+Songket-Done
7. Coklat-Pending
8. Sirih Junjung-Pending
9. Kamera-Pending
10. Cake-Pending
 
13) Cincin kahwin
For him:
Done
For her: Pending

14) Invitation Card
Resepsi + Bertandang: (Dah bayar deposit)
-Design:
To be confirmed (Dah anta details 17/9/2011.. hutang peta & pic)
-Printing:
To be confirmed

15) Cake
Nikah:
None
Resepsi:
Done
Bertandang: Pending

16) Jurunikah/Pembaca doa
Nikah: Jurunikah-
Pending
Resepsi: Pembaca doa-Pending
Bertandang: Pending

17) Handbouquet
Nikah:
Done
-Types & colors of fresh flower: Done
Resepsi: Done
-Types & colors of fresh flower:
Done
Bertandang: Done

18) Guest List
Nikah: 200 invitees.
Pending
Resepsi: 1000 invitees. Pending

19) MC/Kompang/Entertainment
MC:
Pending
Kompang: Pending
PA system: Pending
CD of songs:
Pending

20) Pengapit
Nikah:
None
Resepsi:
Pending
-Dress: Baju melayu & Baju kurung moden. (To be confirmed)
-Color:
Pending
Bertandang: Pending

21) Dresses for family(
Resepsi):  
My family: Pending
Bertandang: Pending

22) Bilik pengantin
Katil:
Done
Decoration: Done

23) Petunjuk Jalan
Resepsi: 10pcs.
Location:
To be confirmed
Design: In progress
Printing: Pending

24) Facial/Massage/Inai
   
Done for Inai

25) Honeymoon
Date:
Done
Location: Done
Tickets: Done
Accommodation: Pending
Transportation: Pending


26) Pre/Post Wedding
Photographer:
Pending
Theme: Pending
Outfit: Pending
Location: Pending
Date: Pending

27) Homestay 
Pihak lelaki (Kedah): Done (Dah bayar deposit)
Pihak perempuan (Pahang): Pending




**** Banyaknyee merah... Bila la nak bertukar warna ni..hehe