* FOLLOWERS *

02 November 2011

DIY - Tutorial Bunga Tisu

Salam uolsss......
hari ni Fiza nak share ngan korang cara2 nak buat bunga tisu... Harap2 korang paham lah yer.. Gambar tak bape jelas sebab amik gmbar guna kamera handset biasa jer.. ;)

Bahan-bahan yang diperlukan:
1. Kertas Tisu
2.Gunting
3.Dawai pengikat
4. Reben utk hiasan tambahan (tpi yg ni Fza xbuat lgi)



Step 1 : Lipatkan kertas kepada 2 bahagian yang sama besar


Lipat 2 lagi




Step 2 : Guntingkan mengikut size yang sama & susunkan 5 keping kertas tersebut...

Step 3 : Kemudian lipatkan lebih kurang 1 inci ke 1cm ke...Lipat macam nak buat kipas tuh.. ;)
 
Step 4 : Kemudian ikatkan dawai ditengah2 kertas tersebut seperti gambar di bawah..(maaf gambar xclear)



Step 5 : Tarik sehelai demi sehelai kertas tisu ke atas..Buat sampai habis...


Okey dah siap..begini la rupanya.... ;)



Gambar di bawah ni dah ade beberapa kuntum yang Fiza dah siap buat...Banyak lagi nk kena buat ni..400kuntum nk kena buat..huhu...


okeh sampai sini saja.... ;)

10 comments:

~ NANA ~ said...

teringin nk buat bunga tisu ni! tp tunggu la kalo ada majlis aqiqah ke apa kn? hehe

erin moshimoshi said...

ni baru besttt

Rina Lia (◕‿◕)✿ said...

utk ape ek bunga tisu ni? jd bunga telor ke hee..failed :P

Anonymous said...

ai..salam..mne nak dpt krtas tsu 2?

cik lin butterfLYNN~~ said...

hee,comey gak bunga tisu tu.. tp kan,nk buat ape ye dgn bunga tisu tu?? bunga pahar ker centrepiece ker ape ek??

Fiza Zainol said...

nana: hehe bestkan bt bnda ni. xmnat rus jdi mnat... xpe nti u buat time mjlis berendoi ke.hehe

erin: tutorial ni snang je nk ikut...lupa nk ckap u kna gnting hjung kertas tu spya jdi bntuk melengkung..

rina: aahh..fiza nk bt bnga telor..nk letak kt pelamin n blik tdo.. ;)

Ano: salam... kt kdai buku pn ada..kdai brg kawen ... ;)

lin: hehe nk bt bnga tlur... ;) sng je bt bnda alah..kos pn mrah jer..jmat skit dr beli yg ready made

tqahmisdar said...

teringin nak buat..tp malasnye sy..isk3...

Faidhatul Arfah said...

wowwwwww . nice syggg . hee

fazlien said...

hai fiza...lynn pn da try buat bunga tisu ni.seng je kn.cm leceh bl nk gunting kecik2..2 y mls nk buat.nt lynn buat entry psl bunga tisu tp lynn ltk button ats die...hikhik:D

kaklong said...

wah, pandai nyer...

kak long mmg teringin nak pkai bunga telur kak long nnt masa sebelah pelamin nnt nak pkai bunga tisu ni.

thnks ye darling satu, jadi follower kak long, kedua sbb share DIY ini pada kami semua.

nnt kak long try na...luv ya'