* FOLLOWERS *

07 October 2013

Resipi makanan bayi 6 bulan ke 8 bulan...

Assalamualaikum semua...

Amacam uolss semua sihat ke? Hopefully gitu lah yer.. Pagi2 ni memandangkan Fza xde keje nak dibuat jadi Fza nak share la resipi makanan baby.. Resipi ni Fza rjuk kat google jugak dan ada jugak yang Fza reka sendri..Just simple2 dulu... 

Fza start dengan puree buah Apple.. jgn lupa 4 days rule untuk alert allergik..Tapi Fza xikut pun.. Derhaka skit kt situ.. Puree Apple ni Fza bagi kt Arissa 1 hari jer..sebabnya mlm tuh Arissa kembung..Tak sure la sebab apple or sebab lain.. So hri kedua Fza strt dgn pisang.. Senang je nk buatnya..

Resipi untuk baby 6 bulan

Puree Buah
Bahan-bahan : Apa2 buah (cth: apple, avocado,pisang, pear)
Cara : Steam/rebus buah, kemudian lenyek or blend.. Nak sedap sikit letak susu ibu/susu tpung

Resipi untuk baby 7 bulan - 8 bulan

Oat + Kurma
Bahan-bahan : Oat, Kurma 
Cara : Steam/rebus kurma, kemudian lenyek or blend.. 

Oat + Pumpkin (Labu)
Bahan-bahan : Oat, Labu 
Cara : Steam/rebus labu , kemudian lenyek or blend.. Nak sedap sikit letak susu ibu/susu tpung

Bubur nasi beraneka
Bahan-bahan : Segenggam beras, sayur(lobak merah/brocoli/sawi/bayam/tomato/kentang, sedikit ikan bilis dan air
Cara : Masukkan semua bahan dan masak sehingga jdi bubur, letakkan sdikit mnyak zaitun,kemudian blh blend..

Tofu Sweet 
Bahan-bahan : Tofu organik lembut, kurma
Cara : Rebus/steam kurma,masukkan air dan tofu.. Dah masak boleh lenyek/blend.. Fza just lenyek jer..senang..hihi

P.s : Boleh la nak letak ayam tapi kena alert alergik la..Arissa dh mkn ayam cuma Fza jarang buatkan sebab ada naik ruam merah kt leher.Alergik la tu kan.. xsure ayam ke pe sebabnya sebelum ni bagi makan ayam ok jer.. Risau baby sitter Arissa bgi makan bukan2.. sebab pnh kntoi bs bgi arissa mkn kuih raya..sakit hati rse..  

Setakat ni Fza just buat ni jer..Tiap hari akan tukar2 sayur dan buah.. Arissa dh masuk 8 bulan dh, after raya haji plan nak masak pasta plak..dan nak tumis segala makanan dengan bawang + unsalted butter... bahan dah beli cuma xsempat lgi nak try resipi masa weekend hari tuh.. Maaf lah yer gmbar xde yang sempat amik..hehe Nti Fza share resipi lain okey.. 

7 comments:

Cik Puan Tqah said...

mama arissa xmakan pasta..xpe2..ajar anak makan nnt mama rasa skit na.. hahhaa.. rayyan br nk masuk 3 bulan.. tp kejap je die da besar..

mommy.aisy.hana said...

Aisy smpi skrg 13m x suka makan tumis2.. senang kerja maknya..hihi.
bole try couscous. Sedap.

izzah said...

biasanya mak2 mcm kita je yg rajin bg puree bagai ni..bila time kt bs mmg diorg akan bg nasi n dgn mcm2 lauk...mcm bs hannan, siap suap hannan dgn gulai lemak lg masa hannan 6 bln dlu...bg telur lg smpai hannan naik gatal2 teruk...dh larang tp still bg jgk..sakit sgt rasa ati ni....

Fify Firdausi said...

mohon share ya.. :)

Fify Firdausi said...

mohon share ya.. :)

Siti Zaleha said...

Mohon share

aIEn said...

thanks for sharing =)

salam perkenalan ^___^