* FOLLOWERS *

23 September 2013

Pengalaman Fully Breastfeed

Assalamualaikum semua... Semoga kalian semua sihat hendakNya.. Tengok tajuk post kali ni mcam gerun plak.. Konon byk sgt dugaan dan cabarannya..hihi.. Sebenarnya ni post lama yang tertunda.. Maklumla bz tak sempat nak berceloteh..Lepas ni Fza nak kongsi plak pasal holiday di Krabi,hehe best sgt laaa weii...

Let's start...

Actually Fza fully breastfeed (bf) my little princess Arissa Safiya sampai sekarang ni..Now baby dah 7 bulan++..Cepat sungguh masa berlalu kan..Pejam celik dah 7 bulan si kecik tuh..Dah makin lasak dah dia.. Duduk xdiam langsung..Ada aje benda dia nak buat.. Tapi kan buat la apa2 pun mama tetap happy tgk perkembangan dan tumbesaran anak mama soang ni..Miss & love her damn much...Di awal permulaan menyusu ni sangat la kritikal bagi Fza.sebabnya Fza kan bersalin secara czer..So pergerakan tu terbatas la skit..Nak gerak pun kna mntak bantuan hubby or mak.. If nak bf baby kena mntk tolong orang angkat dan bawa Arissa ke pangkuan Fza.Ha mcamtuh baru boleh nak bf..Tp after 1 week fza dah blh bangun & angkat sndri my baby Tpi kena step by step la.Maybe Fza ni terlalu berjaga2 kot.Fza tengok kawan2 yg lain hri ke 2, 3 dan berjalan laju.. Fza hri ke2 baru bgun tu pun sebab doc dah buang tiub saluran kencing tuh..Bila nk terkecil haruslah kena bangun sndri ke toilet.. hehe 

Masa tu susu pun malu2 nak kuar..Tp alhamdulillah ada la jugak colostrum utk Arissa walaupun skit...Cukup la sebab perut baby masa tu bru sebesar bji guli.. Masa menyusukan my baby ni mmg banyak la dugaan, tekanan dan macam2 lagi.. Pernah jugak ada yang mempersoalkan kenapa nak mnyusu ni? Dan ada yang kta baby tak kenyang la.. Susu xcukup tuh.. Lambat laa.. Arghhh so stress ok masa tuh.. Betol la orang kata nak mnyusu ni kena kuat semangat, kena berjiwa kental kena hadap pe org sekeliling nak kata.. Tapi Fza sangat2 bersyukur sebab my hubby always support me..thanks b.. Pernah suatu ketika Fza jdi down disebabkan terlalu amik kisah dgn ape org kata..Fza biarkan je org nak bagi formula milk (fm)..Tpi kan Arissa tolak fm.. Eh2 macam taw2 plak anak mama ni tu bukan susu mama.. Banyak kali jgak percubaan ni tapi Alhamdulillah syukur sampai sekarang Arissa mmg xnak mnum fm.. Dan syukur jugak masih ada susu untuk Arissa mnum.. Mudah2an boleh la Fza bf Arissa smpai umur 2thn.Tu pun kalo Arissa xde adik lagi laa..Hehe... 

Lagi satu kisah, masa Arissa 6 bulan tu peti ais umah Fza rosak..So habis la ebm yang pnuh peti tu..Huhuhu Sedih gila rasa... Tak penah nak sedih sampai gitu..Mengadakan?? haha.. 1st day peti rosak tuh Fza still boleh bgi bekal susu utk Arissa macam biasa..Hari tu Fza dah start rsau camna la keesokan harinya dan hari2 seterusnya.. Puas pkir nih.. Kat opis Fza akan pam 2x.. Susu tu pn xtaw nak letak mana.. kena habiskan or buang.. Petang tu xde choice Fza ajak hubby g beli fm utk backup in case susu yg dibekalkan xcukup..Sebabnya Fza akan bagi susu yang di pam masa awl pagi jer.. Keesokan harinya Fza bgi la susu yg dipam dan fm sbgai backup.. Tapi Arissa tetap xnak minum fm.. Maybe dia knyang jgak kot sbab Fza ada bekalkan bubur jugak.. dah 7 bulan haruslah makan kan..hihi..Masa kat opis setiap masa pkir cmna nak bt dgn peti tuh..Nak repair terus terang ckp masa tuh xdop pitih... Masa kt opis Fza ada tnya kawan Fza yg jgak fully bf.Dia bgi cadangan suh mtk tlong pengasuh utk tumpang peti dia simpan susu yg dipam hari ni utk keesokan harinya.. Bernas jgak cadangan tuh..cumanya malu segan bagai laaa.. huhu.. Dengan muka xmalu Fza pn msg bs Arissa ckap hal tuh.. Pahtu terus akak tu cakap "Fza akak mmg nak suh Fza simpan je susu yg dipam tuh kt umah akak. Peti akak muat lgi kalo setakat 20 btol".. omg.. akak saya nak simpan dlm 2 3 botol jer... sebabnya ebm semua Fza dh buang sebab cair so xleh bekukan semula...Kat opis plak Fza tumpang peti akak yg berniaga kt pantry tu..mmg hari2 buat muka tebal la cakap "Kak Pah, Fza tumpang peti eh nak letak ice pack n susu"  Beberapa hari jgak laa Fza tumpang peti orang...huhu.. Tak lama pada tu, Mak dan abah baik hati sgt nak bgi duit suh beli peti..Oh tidak..malu okay..ko dah keje apahal mak abah ko plak kena bgi duit lgi.. hoi xmalu ke?? mmg malu beb,tak taw mana nak letak muka ni.. Tapi my parents berkeras jugak nak bagi katanya drg kesian ke Arissa sebabnya dia mnyusu badan kan.... Fuhh alasan mak tok ngn tokwan..mmg sebab cucu.. Tapi Fza dah bgi taw yg Fza mmg akan bayar balik tpi secara ansuran..hihihi... Terima kasih mak abah..Sayang mak abah ketat2... :) 

Panjang plak entry..Sorry yer..Tu jelah kot cabaran paling besar bgi Fza,yg lain tu kecik pnya hal.. boleh handle lagi.. Okay nasihat Fza utk ibu2 di sana, bgi yg niat nak fully bf in sha Allah korang boleh buat..Set ur mind yang uolls nak bf anak..Set your goal.. Mcam Fza set skit2..1 goal bf smpai 6bln..2nd set smpai 1thun.. dan seterusnya sampai la anak berumur 2 tahun.. In sha Allah.. Lagi satu korang kena kuat smangat, cekal hati, keras hati jgak kot.. Selalu berdoa minta Allah tabahkan hati, byakkan susu untuk anak.yg penting selalu amalkan surah Al-hujurat dan surah al-Waqiah.. ingt bf ni konsep dia demand & supply.. Kena rajin pam jugak walaupun kte direct feed baby.. Oeky itu saja perkongsian driku.. Fza pn baru blaja so kalo salah tlong tnjukkan.. hihi 

Happy Breastfeeding... :)


My princess 7 month





4 comments:

Eira Aikawa said...

comelnya arissa...

Cik Puan Tqah said...

yey.. gud luck n chaiyok2.. aku mmg awal dl down sbb cmpo.. sbb rayyan da minum formula ms dalam nicu.. skrg alhamdulillah.. nk set goal atleast 6months.. mulut2 memang byk..tmbh2 org yg xde kesedaran sangat psl bf ni.. gud luck to all bf mom!

izzah said...

Bagus fiza n tahniah sbb brjaya fully bf arissa....mmg kna kuat smangat n kental...k izzah rsa ralat sbb xdpt nk bf hannan smpai 2thn sbb mkn ubat darah tnggi n susu jd kering...nk try at least 6bln utk adik hannan plk...

mommy.aisy.hana said...

Chaiyok2
kuatkan s3mangat. Insyaallah
alwiz pray yg terbaik utk baby..